2014. január 30., csütörtök

A LITERA-TÚRA margójára

A télies időjárás ellenére a két meghirdetett LITERA-TÚRA létszáma rövid idő alatt betelt! Nagy öröm ez és reményteljes jelzés arra, hogy az emberek nyitottak, befogadóak amikor lakóhelyük értékeinek bemutatása a téma. Jó azt tudni, hogy milyen értékekkel büszkélkedhetünk, hiszen a helyieken túl a városba érkező látogatók számára is értékes vonzerő lehet az a kulturális kincs, ami a tematikus városnéző sétán most a fókuszba került.

Fotó: Csobay Dániel
A Magyar Kultúra Hetének rendezvénysorozatához kapcsolódóan egy olyan különleges irodalmi városnéző sétát indítottunk, aminek fő témája Győr XVIII. és XIX. századi irodalmi értékeinek felfedezése.
A séta nem igazán az iskolai irodalomórák hangulatát idézi. Ez egy belvárosi séta, ahol mesélnek az emléktáblák és a köztéri szobrok. (Azért persze az idegenvezető is!) Az irodalmi élet szereplőinek izgalmas életrajzi történeteire derül fény, összefüggések, kapcsolatok világosodnak meg a séta résztvevői előtt.

Természetesen különleges látogatások is színesítik a programot. A vendégek részesei lehetnek egy rendkívüli előadásnak a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtárban és Közösségi Térben, ahol Dr. Horváth József igazgatóhelyettes büszkén mutatja be az intézmény féltett kincseit, könyvritkaságait. Megismerkedhetünk a könyvnyomtatás, könyvkötés és az ősnyomtatványok érdekes világával.
Fotó: Csobay Dániel
A séta további részében egy olyan egyedülálló Madách-gyűjteményt keresünk fel a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállítási anyagai közül, ahol a gyűjtemény egyik gondozója, Csécs Teréz ismerteti meg a vendégeket a kiállított ritkaságok színes történeteivel, a kiállított darabok igazi értékével.


Fotók: Csobay Dániel
A séta résztvevői minden korosztályt képviselnek. Szeretettel ajánljuk a középiskolai osztályok figyelmébe, számukra múzeumpedagógia programmal kibővítve igazi irodalmi kalanddá válhat a LITERA-TÚRA! A séta következő időpontja a tavaszi hónapokban lesz várható.

Kapcsolat: www.gyeregyorbe.hu
idegenvezetes.gyor@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése