2014. január 31., péntek

Féltve őrzött ereklye Győrben
Győrben őrzik a Magyarországon harmadik legértékesebb szent ereklyét.  A magyar ötvösművészet műremeke, Szent László Hermája a győri Bazilikában. A ménfőcsanaki Bezerédj- kastélyban megrendezett helytörténeti előadássorozaton ezúttal a szent ereklyéről tartott előadást Kiss Tamás, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár vezetője „ Szent László arcai” címmel .

Érdekes előadásnak lehettek részesei azok, akik meghallgatták a Szent László koponyáján végzett egyedülálló vizsgálatok fázisait, eredményeit. Különleges volt a vizsgálatok megörökítő filmanyag megtekintése.
Az 1607 óta a Győri Bazilikában őrzött koponyaereklyén a magyarországi nemzeti ereklyék történetében különleges, átfogó vizsgálatokat végzett egy kutatócsoport. 2012-ben antropológusok, orvosok és műszaki szakemberek dolgoztak az egyedülálló vizsgálaton, amely érdekes eredményeket hozott.
A szakemberek megállapították, a koponyát eredetileg földbe temették, majd hosszú évszázadokon keresztül speciális körülmények között, kőszarkofágban és fém ereklyetartóban tárolták. A koponya egy 50-60 éves kora között elhunyt férfié. Három fogat találtak, amelyek kopottak, de épek voltak. Mint megtudhattuk, egyet a DNS vizsgálat céljaiból felhasználtak.
Fotó: Cs. É.
Eddig még nem történt DNS-tipizálás az Árpád-házi királyok temetkezési helyéről származó csontmaradványokból. 
A vizsgálat során kriminológiai módszereket alkalmazva 3D digitalizáló módszerrel készült felvételekkel azt is kutatták, hogy Szent László arca milyen lehetett, az ismert ábrázolások mennyire lehetnek valósak. A győri kórház modern készülékével CT felvétel is készült a koponyáról. Megállapították, hogy Szent László koponyáján jóindulatú csontdaganat volt. A CT-felvétel során rögzített adatokból matematikai módszerrel egy 3D modell készült, majd ennek a modellnek a felhasználásával  plasztikus arcrekonstrukció készült.
Fotó: Cs. É.
Fotó: Internet


Fotó: Internet

A Szent László kiállítás a győri Zichy Ferenc Látogatóközpont székesegyházi  kiállítótermében tekinthető meg, ahol Szent László arcrekonstrukciója is látható.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése