2014. január 26., vasárnap

Interaktív társas - játék

Érezte már, amikor beült egy színházi előadásra, hogy másképp alakította volna a színdarab történetét? Gondolt már arra, hogy milyen lehet egy színházi szövegkönyv megírása? Beleképzelte magát már egy történetbe? Játszott volna a mondatokkal?
Pal Pörtner Hajmeresztőjében kipróbálhatja kreatív gondolkozását. A krimiben nézőként beleszólhatnak a nyomozásba.

„Az önök segítségére lesz Rosetti felügyelő, aki minden tudásával igyekszik Isabel Czerny rejtélyes gyilkosának nyomára bukkanni.
A helyszín egy fodrászszalon. Az áldozat egy zongoraművésznő.
A gyanúsított? Szinte mindenki. 
És, hogy ki a gyilkos? Azt csakis ön tudhatja.” 

Fotó: Győri Nemzeti Színház

A színdarabról kérdeztem meg néhány szereplőt:

Járai Máté: A Hajmeresztőben játszott Tony Whitcomb figurám nagyon sikeres lett és borzasztóan boldog voltam, hogy ez ennyire népszerű lett.
Régi vágyam egy önálló est vagy  egy monodrámát eljátszani. Sokszor szoktam olvasgatni, keresgetni, hogy melyik monodráma lenne nekem való. Tony Whitcomb kapcsán volt egy olyan érzésem, hogy ugyanabban a díszletben, amiben a Hajmeresztőt játsszuk, milyen érdekes lenne ennek a fiúnak az előéletéről csinálni egy darabot.  Megírni azt, hogy mi történt Tony Whitcomb-bal az események előtt vagy után akár, hogyhogy a krimi szerint aznap este éppen ő lett a gyilkos… és hogy a börtönben mi történik Tony- val… Ezt a gondolatomat nem vetem el teljesen, de nyilván egy nagyon hosszú folyamat mire ebből egy kész előadás  lenne. Arra gondoltam hogy lehetne ebből kihozni még többet vagy valami mást is akár.
Fontosnak tartom, hogy a melegekkel való előítélet nagyon sok mindenben pozitívan változtatja meg az emberek nézeteit, miután megnézik az előadást. Nekem fontos volt korábban a Rent című darabnál is, - melyben transzvesztitát játszottam- hogy az emberek nézzenek rá úgy, mint bármelyik embertársukra és ne tartsák őket kívülállónak. Igyekszem mindig olyan pozitív energiákat belevinni, pozitív energiákkal eljátszani ezeket a figurákat, hogy megváltozzon az emberek negatív véleménye azokról az emberekről, akik valamiben másak. Fogadjuk el ugyanúgy őket, mint a többi embert.


Rupnik Károly: A Hajmeresztő egy krimi-komédia. Annyit elárulhatok, mindazok számára is, akik esetleg nem látták, hogy ez egy rendhagyó előadás, ma úgy mondanánk, hogy interaktív. Részt vesz benne a közönség, játszik benne a közönség. Sokan meg vannak lepődve, hogy lehet, egyszer csak őket is partnerként, játszótársként hívnak ebbe az előadásba. Valóságos játszótársként még bele is szólhatnak a nézők.
Ahhoz voltak eddig hozzászokva az emberek, hogy kifizetik a színházjegyet, leülnek, aztán megy az előadás. De így, milyen jó együtt játszani. Ez egy közös, társas játék igazából.
Habár nézőként, de mégis lelkileg, gondolatilag, szeretetileg, együttműködésből, ő is részt vesz benne. Nagyon jó dolog ez.

Mihályi Orsolya: Zseniális próbafolyamata volt a Hajmeresztőnek. Görög Laci rendezte nekünk, ő egy iszonyatos jó ember. Általa is a próbafolyamat során egy jó csapat kovácsolódott össze.

Aki csak teheti, menjen el, nézze meg a Hajmeresztőt. Ma dupla előadásban játsszák, februárban pedig 18-án kedden, szintén dupla előadásban.
Szereplők: Agócs Judit, Mihályi Orsolya, Járai Máté, Ungvári István, Rupnik Károly és Pingiczer Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése