2014. január 26., vasárnap

Tárlatvezetők VilágnapjánA győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum állandó kiállításai között szereplő helytörténeti kiállítást tekinthették meg a Tárlatvezetők Napja alkalmából az Apátúr- Házban, akik a Magyar Kultúra Hete programjai közül válogattak.

A tárlatvezető Varga Attiláné Horváth Veronika, a múzeum közművelődési munkatársa volt.

Fotó: Csobay Dániel

Fotó: Csobay Dániel
A múzeumnak Győr egyik legszebb barokk palotája ad otthont már 1949 óta. Az Apátúr-ház ebédlője ma a múzeum gyönyörű műmárvánnyal borított díszterme. Az ország legkorábbi alapítású vidéki múzeuma.
A helytörténeti kiállításon több történelmi korból ránk maradt emlékekre és kincsekre bukkanhatunk, amely többek között bemutatja a Petz- gyűjteményt, Dr. Felpéczi Petz Lajos nagy tekintélyű orvosnak és családjának ránk maradt emlékeit.
A régészeti gyűjtemény a múzeum legrégibb gyűjteménye, mely Rómer Flóris múzeumalapító nevéhez köthető. Kelta síremléket, kerámiákat találhatunk, római, hunkori leleteket, török kori emlékeket. Fotó: Csobay Dániel
Külön érdekessége a kiállításnak a múzeumban őrzött, a török időkből ránk maradt Vaskakas és annak legendája vagy egy régi kocsmabelső és cipészműhely.
A tárlaton a polgári élet emlékei között megcsodálhatunk egy zsiráfzongorát, amely hangszerritkaságnak számít.
Külön érdekesség a tárlaton olyan régi újságokra rábukkanni, mint például a Hazánk, a Magyar Hírmondó vagy a Keleti Front.


Azt javaslom mindenkinek, aki teheti, látogassa meg a kiállítást. Olyan értékes tárgyakat láthatnak, melyeket  érdemes megnézni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése