2014. február 8., szombat

Angyali élmények


2013 adventjén különleges lehetőség adódott Győrben. Csobayné Pintér Éva idegenvezető jóvoltából a helybéliek és a városba látogatók nemcsak a karácsonyi vásár forralt bor és kürtös kalács illatát, valamint az esténként ünnepi fényekbe öltözött Belváros hangulatát szívhatták magukba, hanem szombat délelőttönként a város angyalait meglátogatva lelküket is felkészíthették a közelgő ünnepre. Persze, az angyalok az ünnep elmúltával sem hagytak el minket, így a séták az újévben is folytatódtak, a legutóbbi ma délelőtt zajlott. Én egy kivétellel valamennyi Angyalsétán ott lehettem, ezúton szeretném néhány élményemet megosztani.
A sétákon részben a Belváros jól ismert helyszíneire látogattunk el, de titkos helyszínek egyébként zárt ajtói is megnyíltak előttünk. Mindeközben a város egy új, addig titkos arcát ismerhettük meg. Nemcsak hallottunk az angyalok hierarchiájáról, de sétánk során az alsó és a felső szintek képviselőivel találkozhattunk is. Arról is kaptunk útmutatást, hogy miképp kerülhetünk közel az őrangyalunkhoz. Ugyanúgy, ahogy az angyalokkal való találkozás  örömöt okozott, úgy az is, amikor az egyébként félhomályba burkolózó templomokban mintegy varázsütésre megvilágításra kerültek a freskók, és az oltárképek, minden apró részletet láthatóvá téve.
A sétákat meglepetések is színesítették, az egyik alkalommal közösen énekelhettünk a bencés templom karzatán Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutatóval, egy másik sétán Horváth Ferenc művelődésszervező Reviczky Gyula Két útitárs című versének elszavalásával tette még különlegesebbé a Makovecz-kápolna meglátogatását.
A sétákon a legkisebbektől az idősebbekig minden korosztály képviselte magát, a gyerekek külön feladatot is kaptak, meg kellett próbálniuk összeszámolni, hogy hány angyallal találkoztunk a séta során. Nem volt könnyű dolguk, hiszen csak a bencés templom mennyezetén mintegy négyszáz angyalábrázolás látható, a lelkes számlálók mégsem adták fel. 

Fotó: Csobay Dániel


Fotó: Csobay Dániel
A mai sétán, amely a korábbiakhoz hasonlóan jó hangulatban és talán az angyali közbenjárásnak köszönhetően szép időben zajlott, lehetőséget kaptam, hogy a séta egyik állomásánál idegenvezetőként is bekapcsolódhassak a programba. Öröm volt, hogy ezúttal nemcsak élményeket kaptam, hanem én is hozzájárulhattam ahhoz, hogy a séta a résztvevők számára élménnyé váljon. A jövőben is vár még ránk Angyalséta, de újabb tematikus városnéző sétáink is indulnak.
Legközelebb az Idegenvezetők Világnapján szervezett ingyenes idegenvezetéseken találkozhatunk.
(A programokról a http://www.gyeregyorbe.hu/ honlapon lehet tájékozódni!).

Mindenkit, akik sétáink során elkísérnek minket Új utak, új élmények várnak.

Írta: Kauker Bálint


Fotó: Csobay Dániel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése