2014. február 7., péntek

Ingyenes tematikus városnézések


Idén február 20-23. között rendezik meg az Idegenvezetők Világnapját. A programok szervezői országszerte érdekes és különleges tematikus vezetésekkel és előadásokkal várják az érdeklődőket.

1985 óta számos országban megünneplik az Idegenvezetők Nemzetközi Napját (International Tourist Guide Day) kulturális programok szervezésével minden év utolsó februári hétvégéjén. A világnap eredeti célja az idegenvezetői munka népszerűsítése, új programok bemutatása volt a szakma, a szervezők és a turisták számára. Egyes országokban egész hétté fejlődött a program, míg más országokban egyetlen nap, vagy akár egyetlen helyszín jelzi az idegenvezetők ünnepét. 

Hazánkban ez a program Idegenvezetők Világnapja néven mutatkozott be és az évek során egyre több város csatlakozott a fővároson kívül is a kezdeményezéshez.
A programok többségén ingyenes a részvétel, de a nagy érdeklődés miatt rendszerint bejelentkezéshez, regisztrációhoz kötött.

Budapesten 20-án kezdődnek az események és 23-án érnek véget. Az első nap rendszerint szakmai nap, konferenciák, előadások szerepelnek a kínálatban. Bár az idei részletes program még várat magára 
– kivétel a Mahart sétahajós rendhagyó városnéző programja a szombati napon -, de az elmúlt évek tapasztalata szerint egyre több intézmény kapcsolódik a programhoz.

Az utóbbi években egyre népszerűbbek a tematikus séták, amikor akár a jól ismert utcákat, épületeket, közterületeket más megvilágításban, más összefüggésben láttatja a szakember.

Ilyen tematikus sétákat kínál a www.gyeregyorbe.hu lap is a jelentkezőknek. A vendégek bepillantást nyerhetnek az idegenvezetők munkájába  és  nem maradnak el az új utak, új élmények!


Fotók: Csobay Dániel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése