2014. február 16., vasárnap

Megtanul beszélni a lápi lény?


Ma délután egy különleges bemutatót tartott a győri Vaskakas Bábszínház. Hany Istók történetét mutatta be 15 órai kezdettel a társulat.  
Köszönettel tartozok Kocsis Rozi Blattner Géza- díjas bábszínésznek, dramaturgnak, rendezőnek, a győri Vaskakas Bábszínház igazgatónőjének, aki meghívott és ott lehettem ezen a fantasztikus, maradandó élményt adó előadáson.
Mese a magányról, a kirekesztettségről és a másságról. Meg az elfogadásról. Nem csak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is szól az előadás, mely igazi szórakozást, kikapcsolódást ígér a hétköznapokból bábszínházi légkörben.
A bábelőadástól eltérő Hany Istók történetének előadása, hiszen maguk a színészek játszanak, igazi gyerekszínházi hangulatot varázsolnak elénk.    
Hogy miről is szól a történet?   
,,Valamikor réges-régen a kapuvári halászok fönt a Hanyban egy gyereket fogtak ki a Király- tóból, aki ugyan teljesen meztelen volt, de mégsem fázott, mert testét halpikkelyek fedték. Félig ember volt, félig hal: ujjai között úszóhártya feszült. Főtt ételt nem evett meg, kígyókkal, békákkal táplálkozott. Behozták a kapuvári várba, s mivel nem tudták, hogy meg van-e keresztelve, hát megkeresztelték. A keresztapaságot maga a tiszttartó vállalta. A keresztségben az István nevet kapta, s mert a Hanyban találták, hát elnevezték Hany Istóknak.”     


Fotó: Csobay Dániel

A történet írója, Pallai Márta szerint a legvalószínűbb, hogy egy 8-10 év körüli gyerekeket találtak 1749-ben a Király- tó egy mocsaras részén a kapuvári halászok.
Az előadás rendezője Tengely Gábor bábszínész, bábrendező. Azt nyilatkozta az egyik győri lapnak: „ Saját munkáimban fontosnak tartom, hogy gondolkodni tanítsam a gyerekeket, kérdéseket tegyek fel és ne kész válaszokat adjak.”          
,,Hany Istók a gondolkodás és cselekvésszabadságának ajándékát hordozza magában.” - mondja a rendező.

Fotó: Csobay Dániel


Szereposztás:
Hany Istók: György Zoltán Dávid
Kisasszony: Gergely Rozália
Grófné: Ragán Edit
Szakácsnő: Rab Viki
Komornyik: Szúkenyik Tamás
Cseléd: Kocsis Anna m.v.
Monsieur: Bora Levente m.v.

Tervező: Michac Gábor
Mozgás: Fejes Kitty
Az előadásban részletek hangoznak el Jean-Philippe Rameau Les Indes Galantes című operájából.

Aki csak teheti, látogassatok el a Vaskakas Bábszínházba! Fiataloknak és idősebbeknek is egyaránt feledhetetlen szórakozást ígér a Hany Istók előadás. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése