2014. február 10., hétfő

Téli tárlat Győrben

Az Alkotó Rajztanárok Társasága, ART 9000, immáron negyedik alkalommal rendezi meg tárlatát, melynek a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumhoz tartozó Esterházy- palota és a Napóleon-ház adnak otthont. Pénteken nyitotta meg a tárlatot Grászli Bernadett művészettörténész, a múzeum igazgatónője és Gasparek Ildikó, az Alkotó Rajztanárok Társaságának elnöke.
A Társaság elsődleges célja a vizuális kultúra népszerűsítése. Tanárként elsősorban növendékeik körében, művészként azonban szélesebb érdeklődésre számítva szeretnék megmutatni az alkotás, az együtt dolgozás örömét.

Fotó: Csobay Dániel

A  „Téli tárlat”-ba idén is több mint 27 alkotó munkáját válogatta be a szakértő zsűri. A kiállított alkotásokból katalógus készül, amit a kiállítás utolsó napján adnak majd át a művészeknek.
Gasparek Ildikó, az ART  (Alkotó Rajztanárok Társasága)  elnöke a megnyitó után azt nyilatkozta: „Azzal a hagyományteremtő szándékkal hívtuk életre ezt a kezdeményezést, hogy a győri és Győr környéki alkotók bemutatkozási lehetőséget kapjanak.” 


 
Fotó: Csobay Dániel

Vitáris József rajztanár, a győri Gárdonyi Géza Általános Iskola tanárát kérdeztem képeiről: „Idén absztrakt képekkel jelentkeztem. Az elmúlt években a figurális és inkább társadalmi problémákat feszegető kompozícióktól fokozatosan eltávolodva jutottam el idáig. Tavalyi munkáim a magyar népi kézművesség és az iszlám kalligráfia dekoratív, aprólékos felületeinek, játékáról szóltak. A konkréttól az absztraktig egyébként egy állandóan jelenlévő módszertani és alkotási folyamat, mind a tanári, munkánál, mind az alkotói tevékenységnél. Egész rövid idő alatt is megvalósulhat, de évekig is eltarthat. Az előzmények persze soha nem múlnak el nyomtalanul, valami mindig fönnmarad, lerakódik, majd hozzáadódik a következő produkcióhoz. A most kiállított képeimen nyomokban jelen vannak a tavalyi csipkeszerű motívumok és a kalligráfia is, de már csak gesztusszerűen, a lefolyatott festékívek rajzolatában. Örömömre szolgál, hogy ennek az átalakulási folyamatnak a fázisait áprilisban, az Esterházy Palotában, egy önálló kiállítás keretében is bemutathatom.” 

Fotó: Csobay Dániel


A IV. ART- Tárlatra 27 művész munkáit zsűrizték be és állították ki. Díjazottak lettek idén: Szarka Fedor Guido- Meghívás a 46. Nemzetközi Győri Művésztelepre;  Hegyi Orsolya festőművész- Önálló kiállítási lehetőséget kapott a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban. Az ART 9000 különdíjasa Kurcsis László grafikusművész, akit önálló bemutatkozási lehetőséggel illettek Sopronban a Várkerület Galériában.
"A jövő tervei között szerepel, hogy iparművészek is kapjanak lehetőséget a Téli tárlaton, így talán 2015-ben már más technikákkal is pályázhatnak a győri illetve Győr környéki művészek."- mondta Grászli Bernadett a megnyitón.
A tárlat március 9-ig hétfő  kivételével naponta 10.00 – 18.00 óráig megtekinthető.

Fotó: Csobay Dániel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése