2014. március 24., hétfő

Hétvégi kalandSzombaton 14 órától Győr töröktől való visszafoglalására emlékezve, kétórás városnéző program keretében izgalmas történelmi időutazásra indulunk a török ellenes harcok korszakába. 
  
Győr a török időkben a magyar végvárrendszer egyik legfontosabb pontja volt. A Bécset védő erődítményt egyben a kereszténység védőbástyájának is tekintették egész Európában.
Egy kellemes séta során a győri vár 16. századi történetével és szerepével ismerkedhetünk meg. 
A város történelmének egyik legfordulatosabb korszakába nyerhetünk bepillantást a séta során. Megtudhatjuk, hogy miképp épült fel Győrben Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb végvára, és hogyan kerülhetett a bevehetetlennek hitt erődítmény a törökök kezére. Győr visszafoglalásának történetét felidézve megismerjük, hogy miképp sikerült túljárni a török őrök eszén, és rajtaütésszerűen bejutni a várba. A győri várkapitányok és a várat felszabadító hősök történetei is megelevenednek a séta során. Emellett a török háborúk számos országosan ismert, kiemelkedő alakjának, így Hunyadi Jánosnak, az Egri csillagokból ismert Török Bálintnak, és a szigetvári hős Zrínyi Miklósnak győri vonatkozású történeteit is megismerhetjük. A harcokon, és a várépítő munkán túl bepillantást nyerhetünk a korabeli városlakók életébe is, és a történelmi érdekességek mellett számos legendával is szórakoztatjuk a velünk sétálókat.
A sétára jelentkezők többek között olyan kérdésekre is választ kaphatnak, hogy milyenek voltak a vár művészi ízlésű reneszánsz városkapui? Hol állt és miről kapta a nevét Szinán pasa kéjtornya? Miképp jött létre a Radó-sziget? Mikor pusztultak el a város középkori kiváltságlevelei és hogyan kapcsolódik össze a magyarországi kora barokk művészet a török ellenes harccal?


A résztvevőkre "Új utak, új élmények" várnak, és talán még a Vaskakas is újra megszólal majd!

Fotó: Csobay Dániel


A sétára még lehet jelentkezni:
Szeretettel várjuk Önöket, legyenek részesei a Vaskakas-kalandnak!

Írta: Kauker Bálint

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése