2014. március 2., vasárnap

VisszatekintésIdén február 20-23. között rendezték meg az Idegenvezetők Világnapját. A programok szervezői országszerte érdekes és különleges tematikus vezetésekkel és előadásokkal várták az érdeklődőket. Győrben szakmai találkozó nyitotta a rendezvénysorozatot majd szombaton és vasárnap ingyenes városnézések hívogatták az érdeklődőket.
Fotó: Ivancsó Zsuzsa
 1985 óta számos országban megünneplik az Idegenvezetők Nemzetközi Napját. A világnap eredeti célja az idegenvezetői munka népszerűsítése, új programok bemutatása volt a szakma, a szervezők és a turisták számára. Egyes országokban egész hétté fejlődött a program, míg más országokban egyetlen nap, vagy akár egyetlen helyszín jelzi az idegenvezetők ünnepét. 
Hazánkban az évek során egyre több város csatlakozott a fővároson kívül is a kezdeményezéshez. A programok többségén ingyenes a részvétel, de a nagy érdeklődés miatt rendszerint bejelentkezéshez, regisztrációhoz kötött.

A győri szakmai nyitónap szervezője a győri székhelyű Original Balance Kft., házigazdája Csobayné Pintér Éva ügyvezető, idegenvezető volt. A cég 2005 óta foglalkozik turisztikai szolgáltató tevékenységgel az egészségügyi szolgáltatói tevékenységén kívül. Az adventi időszakban mutatta be első tematikus sétáját, az Angyalsétát, ami azóta sem került le kínálati palettájáról, sőt további sétaprogramokkal rukkol elő hónapról hónapra. (Litera-Túra, Keresd a Nőt Győrben!)

Az utóbbi években egyre népszerűbbek a tematikus séták a turisztikai szakmában Európa-szerte. Ezek speciális városnéző programok, amikor akár a jól ismert utcákat, épületeket, közterületeket más megvilágításban, más összefüggésben láttatja a szakember vagy különleges eszközöket alkalmaz. Ezeknek a programoknak az a célja, hogy az attrakciótól az élményig juttassuk el a vendégeinket. A vendégek turisták, helyi lakosok egyaránt lehetnek, sőt egyre gyakrabban merül fel a kérés cégek részéről, hogy vendégeik, munkatársaik számára nyújtsunk valami új élményt a város felfedezésére.

A szakmai találkozó összehívásának egyik célja az volt, hogy a turizmusban működő helyi szakmai szervezetek, szolgáltatók figyelmét ezekre a programokra irányítsa. A szakmai találkozó előadásai is azt igazolták, hogy egy aktuális téma került napirendre.


  • Attrakciótól az élményig címmel tartott előadást Dr. Happ Éva a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar egyetemi docense,
  • „Nyitott, színes, eleven”. Múzeumi programok az „élményszerzés” jegyében címmel tartott előadást Grászli Bernadett  művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója,
  • „Új utak, új élmények!” Tematikus városnézések az Original Balance Kft. turisztikai szolgáltatásaiban címmel tartott prezentációt Csobayné Pintér Éva ügyvezető, idegenvezető, a program szervezője és házigazdája, a  Nyugat-magyarországi Egyetem Mesteroktatója.

A találkozó gasztronómiai élvezettel és kötetlen szakmai beszélgetéssel folytatódott.  A program helyszíne a Múzeumház Teázó volt, ahol a Teázó vezetője, Francsics István, teabemutatóval és teakóstolóval  járult hozzá a szakmai találkozó újszerű, élményt adó lebonyolításához.

A győrieknek és a városba érkező vendégeknek szombaton és vasárnap számos ingyenes városnéző programmal készültek az idegenvezetők. 

Az Original Balance Kft. ízelítőt adott több sétán tematikus programjaiból. Óriási érdeklődés kísérte a sétákat és mindegyik séta valami különlegességet ígért. 
A vasárnap délelőtti „Mesélnek a házak” sétán az Original Balance Kft. két fiatal idegenvezető partnere, Sárközi Dalma és Kauker Bálint mutatkozott be. Ezt követően a „Litera-Túra Light” programon vehettek részt az érdeklődők, aminek egyik különlegessége a Madách-gyűjtemény meglátogatása volt. A kiállítás látogatásának ingyenességét a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum az Idegenvezetők Világnapja alkalmából, a programot támogatva biztosította. 
A vasárnap délutáni, utolsó sétán már mintegy 150 érdeklődő hallgatta a „Győr régen és ma” elnevezésű történelmi sétát, melyet Nagy Róbert főlevéltáros, történész, egyetemi oktató és Csobayné Pintér Éva idegenvezető közösen vezetett.
A vendégek bepillantást nyerhettek ezeken a programokon az idegenvezetők munkájába  és  nem maradtak el az új utak, új élmények!


A www.gyeregyorbe.hu oldalon tájékozódhatnak a legújabb, márciusban bemutatásra kerülő programokról:
  • Keresd a nőt Győrben! 
  • Zenés tavaszi ébredés Győrben
  • Fejezetek a győri színjátszás történetéből
  • Vaskakas-kaland

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése