2014. április 23., szerda

Kövek az úton

Április 27-én, kicsit rendhagyó módon vasárnap, 9 órai kezdettel indulunk a történelem és a kultúra emlékeinek értékeinek kutatására! Ismét "új utak, új élmények" várnak az Érdeklődőkre!

A séta időpontjának választása kapcsolódik a magyarországi Élet Menete Alapítvány társadalmi szolidaritást vállaló budapesti eseményének napjához. Az alapítvány felekezeti és politikai hovatartozás nélkül megemlékezésekkel, ismeretterjesztő programokkal tesz lépéseket a múlttal való megbékélésért és a zsidó-keresztény kultúra gyökereinek, hagyományainak megismertetéséért.
Ezt a szellemiséget tiszteletben tartva következő tematikus sétánkat "A győri zsidóság emlékei és értékei" címmel vezetjük. 

"Gondolod, kerül életed útjába
Egyetlen gátló kő is hiába?
Lehet otromba, lehet kicsike,
Hidd el, ahol van, ott kell lennie.

De nem azért, hogy visszatartson téged,
S lohassza kedved, merészséged.
Jóságos kéz utadba azért tette,
Hogy te megállj mellette.

Nézd meg a követ, aztán kezdj el
Beszélgetni róla Isteneddel.
Őt kérdezd meg, milyen üzenetet
Küld azzal az akadállyal neked.

S ha lelked Istennel találkozott,
Utadban minden kő áldást hozott."
(Prohászka Ottokár: Kő az úton)

"Keressük a köveket" és közben sok izgalmas kérdésre fény derül! 
Ki is volt Ostereicher Lívia Éva? Milyen családi szálakkal kapcsolódott Örkény Istvánhoz? Hogyan kapcsolódik halála után Győrhöz? Ki is volt Popper Vilma, aki a győri Kisfaludy Irodalmi Kör alapító tagja volt? Kihez szól egyetlen megmaradt kézirata? Hol üldögélt Jászai Mari kiscseléd korában? Hány arany csillag díszíti a Zsinagóga kupoláját? Ki volt az első, aki zsinagógában magyarul is prédikált és milyen történettel kapcsolódik élete Győrhöz?
Ezekről a témákról is beszélünk a történelmi tényeken és összefüggéseken kívül.

Sétánkat idegenvezetővel tesszük meg, ellátogatunk a késő historizmus és a szecesszió szellemében épített Zsinagógába, amely hosszú ideig mintaként szolgált más városok zsinagógáinak építéséhez.
Tartalmas tárlatvezetés, majd egy rendhagyó történelemóra következik egy tea mellett Nagy Róbert történésszel, aki már több sétánk vendége volt. 

Még fogadjuk a jelentkezéseket!
idegenvezetes.gyor@gmail.com
 
Szeretettel várjuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése