2014. május 19., hétfő

100. Hajmeresztő

Telt ház előtt, sok nevetés és taps között játszották vasárnap este a Hajmeresztő 100. előadását a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében. Az előadást a rendező, Görög László is megtisztelte jelenlétével.


Paul Pörtner Hajmeresztője interaktív előadás, melyben a néző kipróbálhatja kreatív gondolkozását. A krimiben beleszólhat a közönség a nyomozásba. Segítségünkre van Victor Rosetti felügyelő
Fotó: Csobay Dániel

 


A helyszín egy fodrászszalon, az áldozat pedig egy zogoraművésznő, Isabel Czerny.
A 100. előadás több szempontból is különlegesnek ígérkezett. 
A jubileum alkalmából most az egyszer, este mindenki gyilkos volt, miszerint megölte a zongoraművésznőt. Az előadásnak egy részét háromszor is eljátszották. A játékban váratlanul "felbukkant" A Kripli Billy-je, akit Járai Máté ezúttal a Hajmeresztő díszletében is szívvel-lélekkel hozott, ugyanúgy, mint Tony figuráját.
Agócs Judit, Mihályi Orsi és Járai Máté a darabba ágyazva énekeltek is nekünk.

Fotó: Csobay Dániel
Járai Máté korábban ezt nyilatkozta nekem fodrász szerepéről:
"A Hajmeresztőben játszott Tony Whitcomb figurám nagyon sikeres lett és borzasztóan boldog voltam, hogy ez ennyire népszerű lett.
Régi vágyam egy önálló estet vagy  egy monodrámát eljátszani. Sokszor szoktam olvasgatni, keresgetni, hogy melyik monodráma lenne nekem való. Tony Whitcomb kapcsán volt egy olyan érzésem, hogy ugyanabban a díszletben, amiben a Hajmeresztőt játsszuk, milyen érdekes lenne ennek a fiúnak az előéletéről csinálni egy darabot.  Megírni azt, hogy mi történt Tony Whitcomb-bal az események előtt vagy után akár, hogyhogy a krimi szerint aznap este éppen ő lett a gyilkos… és hogy a börtönben mi történik Tony-val… Ezt a gondolatomat nem vetem el teljesen, de nyílván egy nagyon hosszú folyamat mire ebből egy kész előadás  lenne. Arra gondoltam, hogy lehetne ebből kihozni még többet vagy valami mást is akár.
Fontosnak tartom a melegekkel való előítéletet, ami nagyon sok mindenben pozitívan változtatja meg az emberek nézeteit, miután megnézik az előadást. Nekem fontos volt korábban a Rent című darabnál is, - melyben transzvesztitát játszottam- hogy az emberek nézzenek rá úgy, mint bármelyik embertársukra és ne tartsák őket kívülállónak. Igyekszem mindig olyan pozitív energiákat belevinni, pozitív energiákkal eljátszani ezeket a figurákat, hogy megváltozzon az emberek negatív véleménye azokról az emberekről, akik valamiben másak. Fogadjuk el ugyanúgy őket, mint a többi embert."

Az előadás végén a torta sem maradhatott el. E jeles alkalomból két tortájuk is volt a színészeknek, mert két színházrajongó is megajándékozta őket. Jómagam Csobay Dániel és Egervári György. A tortákat a színház próbatermében vágták fel gratulációk közepette a színészek, Agócs Judit és Járai Máté. Ott látták vendégül a nézőket az előadás többi szereplője is: Ungvári István, Rupnik Károly, Mihályi Orsi és Pingiczer Csaba.
Az est meglepetése volt még a "Tony-féle gulyás" felkínálása a nézőknek.
Rendkívüli előadás, különleges poénok, lelkes közönség, igazi sikerdarab, talán ennyi lehet az összegzés.

Fotó: Csobay DánielFotó: Csobay Dániel
Fotó: Csobay Dániel 

Fotó: Csobay Dániel
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése