2014. május 13., kedd

Templom-túra


Győr a folyók, a találkozások és a barokk városaként ismert, de nyugodtan nevezhetjük a templomok városának is, hiszen annyi szép, művészileg értékes, különleges templommal rendelkezik. Május 17-én szombat délelőtt az első Templom-túrán a Belváros három legjelentősebb, műemlékileg legérdekesebb templomával ismerkedünk meg. 

Fotó: Csobay Dániel

Mindegyiknek megvannak a maga jellegzetességei, különlegességei. A volt jezsuita, jelenlegi bencés templom Magyarország legrégibb barokk temploma. A karmelita templom szokatlanul elhelyezett tornyával szintén különleges helyet foglal el a hazai templomok sorában. A bazilika hazánk egyetlen temploma, amely háromszoros zarándokhelynek számít. Ugyanakkor építészetileg is különleges, csaknem ezer év építészetének emlékeit, négy művészeti stílus jellegzetességeit figyelhetjük meg rajta.

A bencés templomban megcsodáljuk a templomhajó mennyezeti freskóját, amely a barokk illúziókeltés remekműve, úgy tűnik, mintha megnyílna felettünk a mennyezet, és az égen jelenne meg látomásként egy bibliai jelenet. A templom kápolnáiban is különleges értékekre bukkanunk majd!A templom orgonakarzatára is felsétálunk, ahonnan lenyűgöző látványt nyúlt a templom egységes barokk belső tere. 
Fotó: Csobay Dániel
 A karmelita templomnál megtudhatjuk, hogy a templom tervezője egyben a rend tagja is volt. Szó lesz arról, hogy a templom toronysisakja egy 18. századi földrengés során megdőlt, és a hagyomány szerint egy újabb földrengés billentette helyre. A templomban sok kedves apró szimbolikus jelentőségű részletre, és azok jelentésére is rácsodálkozunk majd.

Fotó: Csobay Dániel

Fotó: Csobay Dániel
  Megismerkedünk a bazilika építkezésekben és pusztításokban gazdag hosszú történetével is. A templom legfőbb szakrális értékei a Könnyező Szűz Anya kép, a Szent László herma és Apor Vilmos szarkofágjának bemutatásán túl a templom további különleges értékeinek számító fekete oltárokkal, és hímeskő képekkel is megismerkedünk. Természetesen a „felfelé nézés” ebben a templomban sem maradhat el, részletekben gazdag, mozgalmas barokk mennyezetfreskók segítségével pillanthatunk be a Biblia és a szentek világába.

Ereklyékben, festményekben, szobrokban gyönyörködünk a séta során, közben az alkotóikról, az ábrázolt szentek életéről is több érdekességet megtudhatunk. Ezúttal is „Új utak, új élmények” várják a sétáinkon résztvevőket! 


Bejegyezte a séta idegenvezetője: Kauker BálintJelentkezés:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése