2014. július 11., péntek

Évtizedes színházi időutazás- Visszaemlékezés Csonka Tündével Győrben„ Nagyon jól esik, hogy ennyi év után is még így emlékeznek rám a győriek!”


Barátai,kollégái, rajongói várták színházi hazájába Csonka Tündét, a Győri Nemzeti Színház egykori színésznőjét tegnap este a Komédiás Étterem teraszán.

Habár négy évvel ezelőtt egy jótékonysági esten láthatta a közönség Tündét Győrben, rajongói szeretik tudni hogyan telnek a napjai a másik földrészen. 8 évvel ezelőtt kiköltözött az Egyesült Államokba, közel Manhattenhez, Hoboken nevű városkába.
Férjével, Tivadarral való megismerkedésük sokak számára izgalmas történet, a repülőgépen ismerkedtek össze a nyolc óra repülőút alatt.

„Imádtam szubrett lenni!”
17 évvel ezelőtt, 1997-ben mutatkozott be a győri közönségnek a Grease című musicalben.
Amikor 2005, 2006-ot írtunk, virágzott Tünde élete a Győri Nemzeti Színházban. 10 éven át játszott a győri teátrumban. Olyan nagy, kedvenc szerepek kötik mind a mai napig Győrhöz, mint a Nyomorultak, a Hair, a Miss Saigon- melynek főszerepéért Emerton-díjat kapott – vagy a Hyppolit, a lakáj. Nem vágyott az Egyesült Államokba, viszont nagyon szeretett volna családot.

Az amerikai élet
Európában élő emberként, úgy gondolom, mindenki számára érdekes lehet más országokban, más földrészen élők kultúrája, szokásai.
Fotó: csonkatunde.com
Sokat megtudhattam minderről Tündétől, például azt is elmesélte, hogy az ottani idő szerint éjjel 02:00 órakor ugyanolyan nagy a nyüzsgés az utcákon, mint nappal; a tömegközlekedési szokások is másak, illetve a mindenki által ismert időeltolódás. Egy meghívás után elhatározta, hogy megreformálja egy kicsit a kint élő magyarokat, kulturális missziót próbál folytatni. Rengeteg estet szervez, verseket szavalnak. A Passaic-i Szent István magyar iskolában New Jersey-ben tanít éneket, drámát és beszédtechnikát. Hobbijaként „Ruby bohócként” szórakoztatja még az Amerikában élő magyar gyermekeket. Énekel, táncol nekik. Nagyon élvezi munkáját. Kisfia Christofer minden fellépésére elkíséri.

„ Ami legtöbbször eszembe jut a színházról, amit soha nem felejtek el, a színháznak az illata; amikor figyelni kellett a súgót és az ügyelőt; vagy amikor levettem a hajcsavarókat a fejemről, mennyire nagy pillanat volt! - Szép emlékeket őrzök ezekről az évekről, Győrből.”

Fotó: csonkatunde.com
Jó hangulatú, kellemes, baráti társaság kísérte végig Csonka Tünde és barátai estjét tegnap, a Komédiás Étterem teraszán, ahol az operett -és musicalirodalom remekei csendültek fel, melybe rajongói kedvenceit is összefűzte a dalcsokorba. Vendégei Nagy Balázs, - aki majdnem minden győri előadásában partnere volt- és Pankotay Péter a Madách Színház színművészei voltak. Természetesen a finálé sem maradhatott el, amikor mindhárom fellépővel együtt énekelte a közönség az "Azért vannak a jóbarátok" című számot. 
Az est, a találkozó megszervezéséhez külön köszönet jár Bedi Esztinek is a Győri Nemzeti Színház súgójának és rendezőasszisztensének.
Tünde azt is ígérte, hogy talán még lesz folytatása ennek a baráti találkozásnak.Fotó: Csobay Dániel
Fotó: Csobay Dániel

Fotó: Csobay Dániel

Fotó: Csobay Dániel


Fotó: Csobay Dániel


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése