2014. szeptember 14., vasárnap

Világbajnok sárkányhajósok
Szeptember 4-7 között rendezték meg az olaszországi Ravennában a Sárkányhajó Klub Legénység Világbajnokságot, ahol öt magyar sárkányhajó egyesület képviselte hazánkat.

Magyarországról a Rába Sárkányhajó Club, a Dunai Sárkányok Vác, a Dragon Aqua SE, a Dragon Steel és a Dragonmasters csapat indult az olasz városban rendezett nemzetközi versenyen.
A győri Rába Sárkányhajó Club 84 versenyzővel vett részt Ravennában.
A premier női csapat tagjai: Vaskó Barbara, Laki Anna, Budai Nikoletta, Schmidt Zsófia, Markó Amália, Szarka Fanni, Richter Hanna, Fias Eszter, Horváth Rebeka, Bedők Eszter, Bruszt Ráhel, Szűcs Veronika - a  csapatkapitány-, Varga Brigitta, Sziklenka Lászlóné (dobos), Balassa Katalin (kormányos).
A Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség klub világbajnokságát kétévente rendezik meg. Az idei olaszországi megmérettetésen 27 ország, közel 120 csapat, több mint 5300 versenyzője vett részt Ravenna városában, három tavon.  
A megyeszékhely klubjának női csapata 10 fős hajóval állt a rajthoz, s a 2000 méteres távon keményen versenyezve aranyérmet szerzett. Mögöttük a 2. helyen végzett a német hannoveri csapat, melynek tagjai nagyrészt a német kajakválogatott tagjai voltak.
A győri lányok 500m-en a negyedik, 200m-en pedig az ötödik helyen értek célba.
Fias Eszti a csapat „jobb Stroke vezérevezőse”, súlyos betegségéből felgyógyulva, 8 hónapja, napi két tréninggel újra edz, sőt új sportjaként a kenuzást űzi. Amikor újra elkezdte az edzéseket, először azt hitte, nem fog neki menni, de nem adta fel.


Tudjuk, hogy komoly betegségen estél át, januárban, frissen a kemoterápia után, még „eléggé” legyengült állapotban voltál. Hogy sikerült ilyen hamar talpra állni?
Nem volt egyszerű. Az első edzésen, amire elmehettem, futottam kb. 10 métert. Azt gondoltam, holnap majd 12métert futok. Majd így, szép lassan felvettem a ritmust. Az edzőim, sporttársaim segítettek ebben. Különösen Sziklenka László és Szűcs Veronika edző bizalma jelentett sokat, tudtam, ha keményen dolgozom, van esélyem visszakerülni a csapatba. Most már 100%-osnak érzem magam, olyan erőnlétben vagyok, mint másfél éve, sőt... – meséli Eszti mosolyogva, vidáman.

Milyen érzésekkel indultál útnak?
Nagyon kemény edzésmunka áll mögöttünk, tehát reménykedtünk a jó eredményben. Bár tudjuk, hogy egy ilyen magas szintű versenyen minden számít. Az időjárás, az aznapi erőnlét, a szerencse…, minden. Bizonyítani akartunk! Nagyon kemény csapatokat előztünk meg.  Talán kár említenem, hogy pl a németek, a kanadaiak, stb. megkapják a maximális lehetőségeket, edzőtáborokat, nekünk sokkal szerényebbek a lehetőségeink. De jó a csapatunk, kemény lányokból áll, büszke vagyok rájuk.


 „A csapat összeszokása nagyon sokat számít!”- mondja Eszter.


Az ősz beköszöntével jelenleg még egy hónapig szabadtéren zajlanak a csapat edzései, majd november elejétől a Bercsényi Miklós Gimnázium tanmedencéjébe „költöznek” és „alapoznak”- ahogy ők mondják.
Jövőre pedig Magyarországon találkozik újra a sárkányhajós társadalom, hiszen Budapest rendezi a Klub Legénység Európa-bajnokságot.

Fotók: sárkányhajósok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése