2015. február 17., kedd

Staféta-séta vasárnap - kulisszatitkokFebruár 22-én, az Idegenvezetők Világnapján egy exkluzív programmal készülnek az Original Balance Kft. Turisztikai szolgáltatásainak idegenvezetői. "Új utak, új élmények!"
A séta megálmodásáról, kulisszatitkairól beszélgettem Csobayné Pintér Éva idegenvezetővel, az Original Balance Kft. ügyvezetőjével.


Honnan ered az Idegenvezetők Világnapjának alapgondolata?
Ennek a szakmai napnak a gondolata 1985-ben az Idegenvezetők Világszövetségének Egyesülete (WFTGA) első találkozóján született. Úgy határoztak, hogy február utolsó vasárnapja legyen az Idegenvezetők Világnapja, amelyen az idegenvezetők ne csak külföldi vendégeiknek, hanem a hazai közönségnek is tartsanak ingyenes vezetéseket, hogy felkeltsék a városvezetők, a média, a helyi lakosság figyelmét az idegenvezetők szakmai felkészültségére, értékteremtő és közvetítő munkájára. El kellett telni egy kis időnek, mire 1990-ben a világ 15 országának részvételével először megrendezték a világnapot. Idővel az esemény egy hetes fesztivállá nőtt.

Mikor kapcsolódott Magyarország ehhez a kezdeményezéshez?
Magyarország a budapesti idegenvezetőkön keresztül szinte a kezdetektől csatlakozott az eseményhez, amely mára több napos programmá nőtte ki magát. Azóta egyre ismertebbé és nagyon kedveltté váltak ezek a napok, amikor az idegenvezetők munkájukat felajánlva mutatják be fővárosunkat, varázsolják az utcákat emberközelivé, megmutatva múltját, jelenét, kultúráját és értékeit. Az esemény alkalmával számtalan múzeum és intézmény nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt és egyre többen csatlakoznak érdekes attrakciókkal, lehetővé téve a betekintést fővárosunk rejtett kincseibe, sőt a budapesti tematikus és bevásárló utcák is speciális programokkal készülnek.  
Az esemény súlyát jelzi az is, hogy a rendezvény fővédnöke Tarlós István, Budapest főváros főpolgármestere, házigazdája a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozatának elnöke.

Győr mikor kapcsolódott az Idegenvezetői Világnap megünnepléséhez?
A győri Idegenvezetők Klubja szakmaszeretettől vezérelve már évek óta várta az érdeklődőket városnéző programokra.

Hogyan kapcsolódott az Original Balance Kft. ehhez az eseményhez?
Az elmúlt évben ebből az alkalomból mutattuk be tematikus városnéző programjaink koncepcióját és idegenvezető csapatunkat egy szakmai program keretében. Ezt követően érdeklődők számára 4 ingyenes tematikus városnéző sétát kínáltunk fel és eleget tettünk a Tourinform iroda felkérésének is.

Hogyan született az idei séta ötlete?
Úgy tapasztaltuk, hogy az emberek kíváncsian fogadták azokat a sétáinkat, ahol nem a megszokott városnézés útvonalon haladunk, hanem a különböző témák köré rendezve a látnivalók bemutatását „új utakat, új élményeket” kínálunk. Ígéretet tettünk vendégeinknek tavaly, hogy az idei évben is meglepjük őket valamilyen különleges programmal az Idegenvezetők Világnapján. Erre készülve született meg a „Staféta-séta” ötlete.

Mire számíthatnak az érdeklődők? Mit takar ez az elnevezés?
Szerettem volna egy kis betekintést adni munkánkba.  Nyolcan dolgozunk együtt a közel 40 téma bemutatásán most már több mint egy éve. Mindenki más egyéniség, de abban hasonlóak vagyunk, hogy óriási szakmai elkötelezettséggel és szeretettel végezzük az idegenvezetői munkát, ki-ki fő tevékenysége mellett. Ezen a sétán az egész csapat bemutatkozik az érdeklődőknek, egymásnak adjuk a stafétát. Ehhez egy speciális útvonalat állítottunk össze és sok érdekes történettel készülünk, ízelítőt adva tematikus sétáinkból.

Megtudhatunk valamit a séta útvonaláról?
A séta a Duna-kapu téren kezdődik, ahol történész kollégánktól hiteles képet kapunk a tér történetéről és értékeiről, hiszen a győrieket nagyon foglalkoztatja az értékmegőrzés és a tér jelenének kérdése. Nem egy megszokott útvonalon haladunk tovább, de érinteni fogjuk az Apáca utcát, a Széchenyi teret, a Király utcát, hogy csak néhány helyszínt emeljek ki. A helyszínek nem ismeretlenek, de abban bízunk, hogy a történetek számos érdekességet nyújtanak majd.

Kiknek ajánlod ezt a sétát?
Mindenkinek, aki érdeklődik Győr értékei iránt és kíváncsi idegenvezetőinkre vagy szeretne velünk találkozni, szeretné látni, hogy milyen sokszínű az idegenvezetői munka, aki szeretné ingyenesen kipróbálni szolgáltatásainkat. Ez a séta a távolságokat és a tempót tekintve nem lesz megerőltető, 2 órás programot tervezünk. Bízunk a kellemes időjárásban is, de érdemes rétegesen felöltözködni.

Hogyan lehet csatlakozni a sétához?
A séta ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A bejelentkezéseket itt fogadjuk:
          www.gyeregyorbe.hu és idegenvezetes.gyor@gmail.com

Köszönöm a beszélgetést!

A vasárnapi sétán szeretettel vár mindenkit az Original Balance Kft. Turisztikai szolgáltatásainak csapata: Csobay Dániel, Csobayné Pintér Éva, Husz Anikó, Kauker Bálint, Köles Judit, Nagy Róbert, Sárközi Dalma és Táska Eszter.

 
Fotó: Csobay Dániel


Fotó: Csobay Dániel

Fotó: Csobay Dániel

Fotó: Csobay Dániel

Fotó: Csobay Dániel


Fotó: Csobay Dániel

Fotó: Csobay Dániel
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése