2015. március 19., csütörtök

Slow séták Győrben?

Már lassan másfél éve "sétálunk" Győrben, győriként. Tudtuk, hogy nem lehet idegenvezetés ennek a programnak a tartalmat leginkább tükröző elnevezése. Nagyon elégedettek voltunk a találó "séta" megnevezéssel és az "új utak, új élmények" szlogent választottuk, ami tevékenységünk lényegét híven tükrözi.

A séta közérthető szó, igazán kifejezte, hogy hogyan töltjük vendégeinkkel a szombat délelőttöket vagy éppen délutánokat, hogy csábítjuk el az érdeklődőket egy kis közös programra esetleg a vasárnapokon vagy miért várjuk nyárestéken az éjszakai sétákat. Mégis vannak pillanatok, amikor minden világossá válik számunkra, megértjük a dolgokat. 

Ez történt velem is, amikor tegnap egy írásra bukkantam. "Séta közben gyógyul a lélek"- írja Bakos Zsuzsi életmódcoach, szupervizor a Nők Lapja Ezotéria magazinban. Arról ír a cikk szerzője, hogy
 "a séta, gyógyít, relaxál, egyensúlyt teremt bennünk". Nyilván sokan szereztek már hasonló tapasztalatot, hogy azért jó várost nézni, "mert olyankor nem kell rohanni, az órára pislogni folyton, lebegünk időben és térben". 

Bizonyára sokan elgondolkoztak már azon, miért esik jól a séta, most nem is a fizikai hatásokat emelném ki. Miért jó a léleknek?


"A séta kapcsolódás önmagunkhoz. Van amikor egyedül kell felkerekednünk, és van, amikor számunkra fontos emberek társaságában, netán egy tapasztalt segítővel, idegenvezetővel.  Ilyenkor minden, ami megragadja figyelmünket, üzenetet hordoz és élményeket rejt."- írja Bakos Zsuzsi.

Több országban séták népszerű formái jöttek divatba: sétáló coaching, power walking, nordic walking, aqua walking, hill walking és nem utolsó sorban a slow séták, amelynek 2014 óta mozgalma fejlődött Budapesten. Honlapjukon egy nagyon elgondolkoztató kérdés vezeti be tevékenységüket, miközben közös sétákat hirdetnek. "Azért rohanunk, hogy ne maradjunk le a fontos dolgokról, vagy azért maradunk le a fontos dolgokról, mert rohanunk?"

"Slow sétáik"-nak célja, hogy a résztvevők megláthassák Budapest alig ismert arcát; olyan részleteket és helyszíneket, amelyek hozzásegítik a résztvevőket, hogy a helyszínekhez kötődő történetek hatására legközelebb már másképp tekintsenek a környékre. Tudják majd, hogy hol is sétálnak, ha  a hétköznapokon akadna egy órájuk, hogy megpihenjenek és szemlélődjenek egy kicsit.

A séták során izgalmas témák vetődnek fel és a beszélgetések sokszor a séták után is folytatódnak.

A résztvevők úgy értékelik, hogy "egy közösség részévé válnak, amelynek tagjai hasonlóan gondolkodnak, hasonló dolgoknak örülnek és ez nagy és erőt adó élmény".

 
Akkor győri sétáinkat a fentiek szerint illethetjük ezzel a modern megnevezéssel: SLOW SÉTÁK!

Ezek ugyanis nemcsak a természetben tett, hanem a városi séták is lehetnek. "Segíthetnek abban, hogy kikapcsoljuk vagy átkapcsoljuk agyunkat és inkább csak észleljünk, nézelődjünk, befogadjuk a látottakat"- foglalta össze a budapesti séták vezetője.
Sétálna egyet, találkozna időről időre ismerős arcokkal, barátkozna, beszélgetne? Akkor próbálja ki ezt vasárnap délután Győrben, a www.gyeregyorbe.hu idegenvezetőjével a Győri História elnevezésű sétán!

Fotó: Csobay Dániel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése