2015. május 28., csütörtök

XI. Magyar Táncfesztivál Győrben

Idén június 15 és 21. között rendezik meg a XI. Magyar Táncfesztivált Győrben. Erről tartott ma sajtótájékoztatót a Győri Balett, a Rába Hotel sörözőjében.

A Magyar Táncfesztivál 1998 óta a fővárosban zajló Budapest Táncfesztivál mellett a hazai táncművészet legnagyobb seregszemléje, amely az elmúlt egy év legjelenősebb alkotásait, figyelemre méltó kísérletező darabjait, újításait vonultatja fel.
A Győri Balett által szervezet fesztivál a kezdetektől fogva élvezi a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai támogatását, a Nemzeti Táncszínház együttműködő partneri viszonyát, Győr város és számos szponzor, köztük az Audi Hungária támogatását. Szakmai védnökként az Emberi Erőforrások Minisztériuma, majd a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia állt a rendezvény mögé. 60 produkció jelentkezett a 2015-ös találkozóra, ebből azonban csak 24 előadás került be a programfüzetbe – erről is beszélt Kiss János, a Győri Balett igazgatója.
Ebben az évben rendezik meg az I. Magyar Gyermek Táncfesztivált városunkban. 
A fesztivált június 15-én a Győri Tánc-és Képzőművészeti Iskola köszönti a II. János Pál téren 18: 15-től. Az Ünnepi Balettgálát pedig a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán , Gláser Márton XII. Berlini Táncolimpián I. helyezést kapott szólójával nyitják meg, melyet a Győri Balett Uneven (Kizökkent) egy felvonásos balettje követ.
Az egy hetes táncfesztiválon fellép a Győri Balett mellett többek között: a Magyar Táncművészeti Főiskola, a Magyar Nemzeti Balett, a Győri Filharmonikus Zenekar promenádkoncertjével, a Budapest Táncszínház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Lippentő Néptáncegyüttes, a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett. Az I. Magyar Gyermek Táncfesztivál keretében többek között: a GG Tánc Eger és a dunaújvárosi Bartók Táncszínház, a Sopron Balett és a Nagyvárad Táncegyüttes.


Fotók: Csobay Dániel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése