2016. február 20., szombat

Egyiptomi történek a Louvre tárlatvezetőjétől- Újra Győrben járt Szirbek István

Ismét Győrbe látogatott Szirbek István művészettörténész és virtuálisan az ókori Egyiptomba kalauzolta az érdeklődőket, 2016. február 19-én a Rába Hotel Baross- Termében.

A kalandos és jó hangulatú "utazáson" a párizsi Louvre tárlatvezetője, idegenvezető többek között arról mesélt, hogy:  "Ahogy a mi keresztény ünnepeink, úgy az ókori egyiptomiak jeles napjai is a természet és a világ kozmikus rendjéhez alkalmazkodtak. Az életet hozó Nílus áradása, a Nap örök körforgása, a csillagok látszólagos mozgása, a jó és a rossz örök harcában nyilvánultak meg. A tökéletességet megszemélyesítő istenek színes világa és a velük harmóniát kereső emberek találkozásának gyönyörű pillanatai voltak az óegyiptomi ünnepek."
Miért és hogyan futott a fáraó a Sed ünnepségek alkalmával a piramis-templom udvarán?
Vajon volt-e karácsonya vagy halottak napi megemlékezése a Nílus-parti népnek?
Miért és hogyan ünnepeltek az ókori elődeink?
Belepillanthattunk a legnagyobb vallási összejöveteleikbe! Sétáltunk a fáraó és a borotvált fejű papok között, amint az Opet idején az isteni bárkákat éppen Karnakból Luxorba viszik. "Áthajóztunk"  a Völgy gyönyörű ünnepén a Nílus nyugati partjára, a Királyok Völgyét rejtő thébai - hegyhez. A díszes menettel beléptünk az uralkodók halotti templomaiba és a híres fáraók legszebb sírjaiba! "Vonultunk" a többszázezres körmenettel Dendera templomához és éljük át az Ozirisz misztériumok csodáját, amelyet a templom tetején a papok nagyon titokzatosan éppen most celebrálnak.
Gyönyörű képek és érdekes történetek segítségével utaztunk az ókori Egyiptom mesés világában, ahol együtt ünnepelhettünk a fáraók népével!"


 Fotók: Csobay Dániel fotográfus 

István következő előadásáról a későbbiekben értesülhetnek. 
További programok, séták információi:
http://www.gyeregyorbe.hu/varosnezo-setaink/aktualis-programunk

www.gyeregyorbe.hu
idegenvezetes.gyor@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése