2016. július 5., kedd

Napsugár Anna - Siket országos jeltáncbajnok
"Soha ne mondd, hogy soha!" 


Napsugár Anna országos jeltánc bajnokkal, siket versíró, énekes – jeltáncművésszel beszélgettem, akit a Többlettél- Interaktív Művészeti Napon ismertem meg Győrben. A Kisalföld 2016. július 4-i számában megjelent ez az interjú.

A 40 éves fotóriporter, aki siketen a jeltánc műfajának megteremtője, a jelnyelv közvetítésén keresztül és a tánc segítségével adja át a zene varázsát. Tapasztalataik szerint a jeltánc több szempontból is jó hatással van a sérült emberek fejlődésében, rehabilitációjában.  
A Budapesti XXX. Zuglói országos táncversenyt a Napsugár Anna Zenei  Jeltánc Társulata 5 arannyal, 3 ezüst, 3 bronz, 2 különdíjjal és kupával zárta. 2016. június 5-én a Magyar Bajnoki cím elérése, az Országos Ritmus Csapatok Tánc versenyén színpadi jeltánc kategóriában a művészi táncok közé besorolva Magyar Bajnokok lettek.     
                                                             
Honnan jött az ötlete, hogy a jeltánc művészetével szeretne foglalkozni?   
       
Első sikerélményem egy parti táncparkettjén volt amikor siket sorstársaim megértették  a zene világát a jelnyelvi táncomon  keresztül. Második ihletet adta bennem, amikor Csongrádi Kata felkért, hogy kísérjem az „Álltam az Olajfák hegyén” című video klipjében jeltánccal a dalát, mert megragadta őt ez a világ. Innen indult a jeltánc felépítése.  A jeltánc az, mikor a pop és az opera világát művészi táncelemekkel, kontakt improvizációs tánccal,  jelnyelvi szavak kiegészítésével hangképekké és fényképekké alakítva hozzuk közelebb az emberek szívéhez és lelkéhez. Jelénekek és éneklő kezek jeltánc művészete ez, a  hangjegyek tánc mozdulatokba, táncelemekbe foglalt vizuális kottája.  Közismert, hogy a zene mozgósítja a fantáziát, az érzelmeket, mobilizálja a személyes élményeket, fejleszti a szimbolikus gondolkodást. Egyúttal lehetőséget nyújt a mozgásos, asszociatív reakciók megnyilvánulásaira is. A művészet lehetőséget teremt az érzelmek, élmények mélyebb megélésére, feldolgozására. Az indulatok, feszültségek levezetésére. Fejleszti a ritmusérzéket, az önkontrollt, a testképet.

Hova sikerült eddig eljutnia a jeltánccal belföldön, külföldön egyaránt? 

Az én sulatom a Napsugár Anna Zenei Amatőr jeltánc Társulat, értelmi fogyatékos, hallás-, mozgás- és látássérült sorstársak kis csapata A jó hangulatú együttlétek megnyugtató ereje javítja a szereplők kedélyállapotát.  Nick Vujicic előadásán Gospel Kórus tagként jeltánccal szerepeltem. A 20 éve tartó jeltánc fellépések folyamán: Dj Dominique segítségével sok énekesnek jeltáncolhattam már. Miller Zoltánnal, Krizbai Tecával és Klajkó Szandrával  születtek közös jeltáncos videoklipek. Nemcsak Magyarországon várnak minket szívesen, hanem külföldről is kaptunk már meghívásokat ahova nem mindig jutunk el úti költség. hiányában. Az előadások mellett országos kulturális versenyeken is részt vettünk, ami több mint 200 elismerést.                             

Pitti Katalinhoz jár énekórákra, több dalt szerez dalszövegíróként. Hogyan születnek dalszövegei? 
                                                                                                                                                         
Legyen az pozitív vagy negatív életérzés, a fontos, hogy ha valami eljut a lelkemig, azt ki kell írnom magamból. Minden lélek érzést meg kell mutassunk a nagy világnak, így ők is tanulhatnak belőle. Nekem fontos, hogy az utam, amit a jóisten nekem szánt sok szeretet adhassak ki szívemből és ezáltal boldogságot kaphatnak abban a pár percben, míg hallgatnak vagy látnak minket akármilyen nehéz a mai világban a megélhetés. Fontos hogy törődjünk egymással és nézzünk rá ismerőseinkre, barátainkra, mert nem tudhatjuk, mikor van épp szüksége ránk.  A csodálatos zeneszerző Kaszás Péter - Máté Péter egykori zeneszerzője- zenésítette meg dalszövegeimet nagyon sok közös munkával. A Klipek elérhetőek internetes oldalamról. A legfontosabb dalomat, a Szívdobbanást, szerelmemnek és menedzseremnek Scharek Jánosnak írtam, aki mindenben támogatja a Társulat sikerességét.

Hogyan került kapcsolatba a Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művésszel?       

 Csongrádi Kata féle Fészek klub budapesti önálló estjén léptem fel és ott látott először jeltáncolni  Pitti Kati. Ez már 3 éve történt, azóta tanítványa vagyok, több sikeres, közös fellépést éltünk meg együtt. Több helyen élőben duetteztünk, de hatalmas élmény volt számomra, templomban elénekeltük a Soha ne mondd, hogy soha dalom nagy vastapsot kaptunk.

Mára már elmúlt ez a félelem?  Bátran kiáll egyedül is?    

Ma már merek egyedül is énekelni. De a fő álmom, hogy a jeltánccal ismerjék meg dalaimat. Ezért maradok jeltáncművész. A kettő együtt nehéz karmester nélkül.

Minden  embernek vannak vágyai, tervei. Ha most lehetne három kívánsága, mik lennének?                 

Legfontosabb küldetésem: hogy együtt ledöntsük a falakat a jeltánc útján, és ezáltal egészségünket megőrizzük. Nagy álmom az is, hogy találjak szponzort lemezem és verses kötetem kiadásához. Első zenei cd-nek „Napsugár Anna: Soha ne mondd, hogy soha” lenne a címe Legszebb 10  klipemet szeretném, ha bemutatnák a magyar televíziókban. Kívánom, hogy mindhárom álmod teljesüljön!


Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése