2016. szeptember 9., péntek

Győr a főhelyszíne a XXI. századba beleálmodott Diótörőnek

A Győri Balett december 10.-re tervezett, Diótörő nagyszabású produkciójának sajtótájékoztatóját pénteken tartották az Audi Arénában.

XXI. századba álmodott Diótörő táncjátékot visz színpadra a Győri Balett előadásában
ifj Harangozó Gyula Kossuth-díjas koreográfus.

"Ugyanazt az élményt szeretném adni a közönségnek a Diótörőmmel, melyet a darab kelentkezésekor az alkotók szántak a nézőknek. A klasszikus Diótörő történetében a realitás és az álomvilág követik egymást.
A darab első felében Stahlbaumék karácsonyi ünnepségén a 19. századi gyerekek a számukra mindennapi közegben jól ismert játékokkal és babákkal találkozhatnak a színpadon. Nem maradhatott el a Bohóc, Colombina és a Néger baba figurája sem, valamint a bábjáték során Diótörő herceg és az Egér király párbaja sem Klára kisasszonyért. Ennek a bábjátéknak hatására elevenednek meg Klára álmában az egerek és a kiskatonák, itt védi meg őt Diótörő herveg a gonosz Egér királytól és repíti át a téli tájakon keresztül mesepalotájába.
Én ugyanezt a realitást szeretném visszaadni a táncjáték  első felében a mai gyerekeknek, melyet a 19. századi gyerekek is élvezhettek az általuk ismert helyszín és játékfigurák láttán. 
Ha a darab eleje egy 21. századi karácsonyi vendégség, amelyen a meghívott gyerekek a Pókembert, Barbit és a Robotot láthatják táncolni és a bábjáték helyet egy videojátékon keresztül védi meg Diótörő herceg az Egér királytól szeretett Kláráját, akkor ugyanazt a hatást érem el, melyet a 19. században a darab alkotói értek el korabeli közönségüknél, hiszen a jól ismert mindennapi életükből röppentek át a határtalan mesék világába. A videójáték hatására született álmában Klára itt ugyanúgy a téli tájakon keresztül táncol át Diótörő herceggel annak mesepalotájába, hiszen álmukban már nem vagyunk sem helyhez, sem időhöz kötve.
Őszintén remélem, hogy a ma már klasszikusnak számító, sok ember számára meghatározó gyerekkori színházi élményt nyújtó darabot a 21. század nézőinek is szórakoztatóan és érthetően tudom tolmácsolni. " - írja ajánlójában Ifj. Harangozó Gyula koreográfus-rendező.

"A felelősség óriási, hiszen egy nemzetközi színvonalú produkciót kell egy több mint ötezer ember befogadására alkalmas térben színpadra állítaniuk, úgy hogy az igazi színházi előadást nyújtson a gyerekeknek. Azt szeretnék elérni, hogy akik látják a táncjátékot azok örömmel távozzanak az arénából és örök élményként emlegessék azt" – hangsúlyozta Kiss János.

Táncolják: a Győri Balett kiváló táncművészei. Az est sztárvendégei a Bolsoj Balett szólistái. Közreműködnek a Győri Tánc-és Képzőművészeti Iskola növendékei és artisták.
A produkció fővédnöke: Borkai Zsolt Győr város polgármestere és a MOB elnöke.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése