2016. december 30., péntek

Szent István-díj Csankó Zoltán színművésznek

Csankó Zoltán, Jászai Mari- és Radnóti-díjas színművészünk munkásságát Szent István-díjjal ismerték el.
 
A kitüntetést, Győr város harmadik legrangosabb díját 2016. december 28-án, a Farkasok és bárányok című előadást követően vehette át Lanczendorfer Erzsébettől, a Győri Nemzeti Színházért KÉSZ alapítvány kuratóriumi tagjától.
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a KÉSZ 1994-ben a jótékony célú KÉSZ hangverseny bevételéből hozta létre a Győri Nemzeti Színházért – KÉSZ Alapítványt, melynek célja az Alapító Okirat szerint a Győri Nemzeti Színházban folyó alkotó munka során kiemelkedő művészi teljesítményt nyújtó művészek elismerése, díjazása. Az Alapítvány a fent megfogalmazott cél érdekében működteti ezt a díjat, ezen felül egy ösztöndíjat is létesített. A Szent István-díjat 1995-2015 között, azaz az elmúlt 22 évben 38 művész kapta meg, ketten két alkalommal is.
Csankó Zoltán 2009 februárjától a Győri Nemzeti Színház tagja, első szerepét Ács János rendezésében kapta, George-ot játszotta Albee: Nem félünk a farkastól című drámájában a Kisfaludy teremben. 
A színpadon és azon kívül is altruista beállítottságú művész, őszinte, érzékeny és éles szemű kritikus. Szájából a kollégák soha nem bántó, ám mindig előrevivő módon hallják a szomjazott értékelést. Szavának súlya van, és ő nem rest dicsérni, de jobbító szándékkal kritizálni sem. Sokat tanulhatunk kedvességéből, jól eső kíváncsiságából. Soha nem mulasztja el, hogy megnézze kollégái játékát más előadásokban, példaértékű az az odafigyelés, ahogy a világ dolgait kezeli. Végezetül ne maradjon ki a humor! A nevetés vele azért is olyan édes, mert magas intelligenciából, nagy műveltségbeli tudásból táplálkozik szellemessége. Mindez olyan példaképpé emeli őt, aki igazán méltó arra, hogy kitüntetéssel és őszinte gratulációval illessük. -hangzott el a művész méltatásában. 
 
A díjhoz szívből gratulálok Csankó Zoltán színművész barátomnak, méltán megérdemelte! 
 
Bevezető kép
Fotó: Győri Nemzeti Színház
                                  
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése