2017. május 22., hétfő

A király beszéde- Főszerepben Csankó Zoltán színművész

A Veszprémi Petőfi Színház 2017. januárjában mutatta be A király beszéde című drámát, Funtek Frigyes rendezésében. Tegnap, 2017. május 21-én, mi is megnéztük.

A király beszéde című film  2011-ben négy Oscar-díjat nyert. David Seidler drámáját Londonban  is bemutatták színpadon, 
Magyarországon a kaposvári színház 2013-ben tűzte műsorára. Funtek Frigyes rendezte az előadást, ahogyan a mostani veszprémit is.
A rendező az mondja, a darab egy csodálatos vallomás emberi akaratról, szerelemről, barátságról, hitről.

Csankó Zoltán a filmben Colin Firthnek, a dadogós VI. Györgynek, a királynak kölcsönözte a hangját. Most Veszprémben a Jászai-díjas színművész játssza a szerepet. Azt nyilatkozta, hogy nem akarja utánozni, másolni angol kollégáját. Nem is utánozza! Rendkívül hitelesen játszik most is.
"Az egész szerep nagyon összetett, hiszen a dadogás mellett játszanom kell, ez nagyon erős koncentrációt igénylő feladat” – részletezte egy korábbi interjúban.

Fotó: Veszprémi Petőfi SzínházRészlet Balla Emőke, Csankó Zoltánnal készült interjújából:

A film segítette a szerep formálását?
- Amikor próbáltunk, egy darabig láttam magam előtt Colin Firth-t, de aztán ezt elfelejtettem. Jártam úgy többször, hogy olyan szerepet kellett játszanom, amit előttem valaki már nagyon jól megformált.
- Az is előfordult, hogy szinkronizált valakit, és utána színpadon ugyanazt a karaktert játszotta?
- Nem, ilyen még nem volt, ez most először történik. A film segített, mert gyakorlatom lett a dadogásban, és mivel Colin Firth a forgatás előtt egy logopédus segítségével nagy kutatómunkát végzett arról, György király hogyan dadogott, nekem ezt már nem kellett újra megtennem. Számomra annyival könnyebb egy picit, hogy nem az ő dadogását kell utánoznom, hanem saját magam dadogok. Nagyobb szabadságom volt.
- Olvastam, hogy nemcsak a K, G, F hangoknál, hanem máshol, az M-nél is dadog.
- Györgynél ez a három hang volt nagyon kritikus. A beszédtanár, Lionel Logue unokája írt egy könyvet a család és a király viszonyáról. Logue szorgalmasan vezette a naplóját, abból sok minden kiderült a király beszédhibáiról. Néha lehajtott fejjel, megfeszült nyakkal nem tudta kimondani a hangokat.
- Erről a naplóról korábban nem hallottunk.
- Amikor a darab készült, a napló még nem volt meg. A film rendezőjének jutott eszébe, hogy fel kellene keresni Logue családját. Megkérdezték, van-e valamilyen emléke a nagyapáról. Megtalálta a királlyal való levelezést, a naplót, amit a filmben hasznosítottak. Bár nem én játszom a beszédtanárt, az anyag közvetve nekem is segített. Mivel sok magyar szó kezdődik M-mel, a magyarban az M is jól dadogható, úgy, ahogyan György dadogott, hogy nem tud megszólalni, így itt a dadogásba beletettük az M-et is.
 https://veol.hu/kultura/gyakorlata-lett-a-dadogasban-1820043

Fotó: Veszprémi Petőfi Színház


Csodálatos színpadkép, látványvilág, valósággal visszatükrözi azt a kort, melyben játszódik.

 

Az előadás további szerepeiben Halas Adelaida, Módri Györgyi, Kőrösi Csaba, Tóth Loon, Nyirkó István, Szeles József, Hunyadkürti György, Máté P. Gábor, Soltis Nóra, Dominek Anna, Szűcs László és Terescsik Eszter látható.

Január óta dédelgetett álmom volt elmenni Veszprémbe és megnézni az előadást. Nagyon örülök, hogy láthattam és jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki nagybetűs SZÍNHÁZAT szeretne látni és csak teheti, menjen el a Veszprémi Petőfi Színházba, nézze meg az előadást. Nem fogja megbánni. 
Bárcsak egyszer Győrben is elmondaná beszédét a király! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése