2017. május 13., szombat

Szabad Királyi Városi rang Győrnek - 300 éve született Mária Terézia


Mária Terézia 1717. május 13-án született Bécsben III. Károly király és Erzsébet Krisztina királyné második gyermekeként. 


Német-római császári hercegnő, osztrák főhercegnő, magyar, cseh és német királyi hercegnő, aki 1740-től Ausztria uralkodó főhercegnője, magyar és cseh királynő.

Egy nem mindennapi asszony életének, uralkodásának, családi körülményeinek történetei a témája ennek a tematikus sétának, ugyanis 300 évvel ezelőtt ezen a napon látta meg a napvilágot, egy különleges sorsú uralkodónő, aki negyven éven át uralkodott.
III. Károly elsőszülött fia helyett az elsőszülött fiúsított lánygyermek. Élete nem mindennapi volt, a hatalmi küzdelmek, a háborúk és rendelkezések mellett 16 gyermeket hozott a világra.

Városunk számos látnivalója az ő uralkodásának idejéhez köthető, városunk fejlődésének alakulását jelentősen befolyásolta politikai tevékenysége, kapcsolatai.

Ezen a születésnapon visszasétáltunk az időben is együtt kerestük meg Mária Terézia nyomait Győr belvárosában.A séta során meséltünk a királynő életének érdekes történeteiről és arról is, milyen volt az élet a Habsburgok korában.
A séta egyik fénypontja, hogy megtekintettük Mária Terézia kiváltságlevelét Győr Megyei Jogú Város Levéltárában, melyet Borbély Tamás a Levéltár tudományos munkatársa, levéltáros mutatott be más levéltári, ebből a korszakból származó, értékes dokumentumokkal együtt.

A séta hangulatáról és helyszíneiről árulkodjanak a képek. A séta megálmodója és vezetője Csobayné Pintér Éva idegenvezető volt. 
  
Fotók: Csobay Dániel fotográfus


További információk a Gyere Győrbe tematikus városnézéseiről és programjairól és regisztráció:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése