2017. június 3., szombat

A pénz komédiája Szombathelyen- Corvino szerepében Csankó Zoltán színművész


2017. május 12-én mutatta be a  szombathelyi Weöres Sándor Színház a Shakespeare-kortárs Ben Jonson színművét: a Volpone vagy a pénz komédiáját.     Ma ezt néztem meg.

Az 1606-ban íródott mű, az angol irodalom egyik legtöbbet játszott, legjelentősebb komédiája. A szombathelyi előadás dramaturgja és rendezője Alföldi Róbert.
Volpone, a velencei nemes ember haldoklást színlel, hogy rászedje "barátait", akik a vagyonára pályáznak. Egymás után látogatják meg az ágyában fekvő Volponét, gazdag ajándékokkal halmozva el, remélve, hogy kizárólagos örökösévé teszi meg őket. Volpone szolgája, Mosca, mindenben segíti-szolgálja szélhámos gazdáját: a féltékeny férjet rászedi, hogy saját maga tessékelje féltve őrzött feleségét a haldokló ágyába, meggyőzi az apát, hogy az örökségét ne édesfiára, hanem Volponéra ruházza át. A mohóság, a pénzéhség e kíméletlenül mulatságos, kegyetlen szatírájában a beszélő nevű szereplők: Volpone - a nagy róka, Moska - a légy, Corbaccio - a varjú, Corvino - a holló elnyerik méltó jutalmukat, azaz a büntetésüket, de nem úgy, ahogy reméljük és várjuk, mert az élet más eszközökkel dolgozik...

Az egy felvonásos, 130 perces előadás szereplői: Jordán Tamás, Bányai Kelemen Barna, Szabó Tibor, Csankó Zoltán, Hartai Petra, Bánfalvi Eszter, Szerémi Zoltán, Balogh János, Kálmánchelyi Zoltán és Endrődy Krisztián

Rendkívül  szórakoztató előadás, melyben a két jó barát Csankó Zoltán és Jordán Tamás együtt játszanak. Ősztől, a Győri Nemzeti Színházban Gorkij: Éjjeli menedékhely című darabjában lépnek majd együtt színpadra a győri születésű  színművész és Csankó Zoltán színművész.

 Fotók: Weöres Sándor Színház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése