2017. június 13., kedd

Bedi Eszti csillagként mosolyog le Győrre - Díjátadó gála a Vaskakas Művészeti Központban


Tegnap tartották a Bedi Eszti Díjátadó Gálát, a Vaskakas Művészeti Központban. 

"Mostantól hiányzik a munkarendi értekezletekről, a nyílt napos megbeszélésekről, a művészbüféből, a belváros kávéházi teraszairól. Elmondhatatlanul hiányzik talpraesettsége, memóriája, stílusa, szófordulatai, humora, libegése a színházi folyosókon.                             

Mit lehet most tenni, Bedieszti? Fel kell kelni reggel, és mától megünnepelni minden pillanatot, ami nekünk adatik. Szeretetünket kimutatva élni. Nagyon akarni, megtenni mindent, amire vágyunk. Habos kávét kortyolva, arcunkat a napsütésbe merítve élvezni ezt a csodálatos életet."

 Fotó: Tóth Zoltán

Bedi Eszti a Győri Nemzeti Színház súgója, rendezőasszisztense, illetve a győri Vaskakas Bábszínház tiszteletbeli tagja volt. Hosszú betegség után 2016. augusztusában költözött az égi színház társulatába. 
Emlékére idén díjat alapított Venczel-Kovács Zoltán színművész és Tóth Zoltán fotós. Az emlékdíj a szeretett barát, kolléga tiszteletére jött létre, amely ráirányítja a figyelmet a “bedieszti” jelenségre. Ezzel a díjjal azokat szeretnék kitüntetni, akik a Győri Nemzeti Színház és a Vaskakas Bábszínház kulisszái mögött dolgoznak, akik nélkül egyik este sem mehetne szét a függöny.

Az emlékdíj és ezáltal a háttérben dolgozók elismerésének ötlete hamar megszületett. Hosszú hónapok teltek el a tervezéssel, kivitelezéssel és természetesen számtalan barát, támogató állt a most életre hívott kezdeményezés mögé.
Mint minden nagy produkció, úgy ez a díj is a háttérben született. Idén márciusban, a Színházi Világnapon indult el hagyományt teremtő útjára.
Célja nem más, mint szeretett barátunk emlékén keresztül a figyelem középpontjába helyezni a méltán elismert győri produkciók hátterében dolgozókat, akik nélkül árva lenne minden művész egy üres, sötét színpadon. Azoknak, akik között Eszti is élt és alkotott.
Ők mindannyian igazi láthatatlan hősök. Életük a színház. Teszik a dolguk, amíg csak lehet, akár szabadnapok, ünnepnapok alkalmával is.
A díj jelöltjei nyolc csoportra osztva, sorsolás útján kerültek kiválasztásra.
A díjazott pedig egy nyilvános szavazás alapján, a Bedi Eszti emlékdíj Díjátadó Gálaest alkalmával kerül kihirdetésre.
A díjátadó gála fellépői és szervezői mindent megtettek, hogy ez az est méltó legyen Eszti tiszteletének: Jáger András a Díjátadó Gála konferanciéja kiemelte, hogy szoros barátság kötötte mindannyiukat Esztihez, "valamennyi fellépő művész lemondott erre az estére, gázsijáról."
Nehéz bárkit kiemelni, mert mindenki őszintén, teljes szívét, lelkét beletette ebbe az estébe:
A gálaest Papp Norbert -homokanimátor - lenyűgöző, néhány perces homokrajz előadásával kezdődött.
Bereczki Zoltán- önként jelentkezett fellépőnek sms-ben a szervezőknél. 


Fotó: kisalfold.hu

Tunyogi Bernadett és Bot Gábor többek között egy csodálatos duettel lepte meg a közönséget, a "The Prayer" című dallal.

Fotó: kisalfold.hu

Fellépett Berkes Gabriella, aki elmesélte a közönségnek, hogy az általa elénekelt dalt, azért választotta, mert egyszer arra kérte őt Eszti, hogyha majd az esküvője lesz, énekelje el ott nekik. Ez sajnos nem következhetett be, Esztinek nem volt esküvője. Most emlékül elénekelte a Művésznő:
"I wll always love you" című dalt.
Járai Máté és Nagy Balázs a Győri Nemzeti Színház színművészei kissé humoros stílusban, duett formájában lepték meg ismét a közönséget, most az "Egy szoknya, egy nadrág" című filmsláger dallal. 
Fotó: kisalfold.hu


Hatalmas taps fogadta Molnár László visszatérését is, aki egy pár mondatban, meghatódva mondta, hogy " akik ismerik, tudják, hogy milyen jó barátságban volt Esztivel!" - majd egy csodálatos dalt énekelt el kellemes hangján.
Posonyi Takács Lászlót, a Győri Nemzeti Színház művészét prózai oldaláról ismeri a közönség, most azonban egy  mély érzésű dalt énekelt el gitárjátéka mellett:  Cseh Tamás: Meztelen ember.



Szulák Andrea is nagyon jó barátságban volt Esztivel, ezen az estén a "Hello, Dolly" címdalát hozta el, melyben 1999-ben láthatta őt először a győri közönség. Egy gyönyörű mondattal, csakúgy, mint a többi művész, szólt a közönséghez és Esztinek:
 "Látják! Van egy angyal, aki segít, hogy Győrben énekelhessek Önöknek!"

Fotó: kisalfold.hu

További fellépők: Fehér Adrienn EMERTON- díjas énekesnő, Tunyogi Bernadett,   Ungvári István – a Győri Nemzeti Színház színművésze,

Fotó: kisalfold.hu

Vas Kitti Jázmin a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium növendéke,

Fotó: kisalfold.hu

 
Simon Kornél színész, rendező, Szikra József – a Győri Nemzeti Színház művésze -  voltak.

A főszervezők, akik mindent megtettek, hogy egy színvonalas gála létrejöhessen és rengeteg munkát fektettek bele: Venczel-Kovács Zoltán, a Győri Nemzeti Színház színésze és Tóth Zoltán fotós, operatőr, szintén Eszti jó barátai voltak.
Kocsis Rozi bábszínésszel, a Bedi Eszti Emlékdíj átadó Gálaestnek is helyet adó, győri Vaskakas Művészeti Központ igazgatójával emlékeztem vissza Esztire.

Fotó: Vaskakas
Hol ismerkedtetek össze Esztivel?

Olyan érzés, mintha mindig ismertem volna.  Imádtam a pöndör kacaját, a vehemenciáját, igényességét, meg a kis lyukat az arcán, amikor mosolygott.

Hogy fogadta őt a Vaskakas Bábszínház?

Mindig érdekelte a bábszínház is, művészetnek, művészetért élő ember volt. Átjött a premierekre, megnézte az előadásokat többször is. Mindenben részt vett, mint kézműves, mint pedagógus és mint színházi ember. Mindenre figyelt, mindig segített. Arról is volt szó, hogy esetleg főállásba átjön hozzánk, de ő annyira kötődött a Győri Nemzeti Színházhoz, az volt az igazi szerelme. Így aztán külsősként jött, de mintha tag lett volna. Rövid élet jutott neki, de teljeset élt. Rengeteg barátja volt, gyerekek, művészek, fiatalok, idősebbek, mindenki. Van olyan nézőnk, aki bocsánatot kért tőlem, hogy amióta az Eszti nincs, ne haragudjak, de ő nem tud bejönni a Bábszínházba…

Mit emelnél ki, mi az, ami leginkább jellemezte az Esztivel való baráti kapcsolatotokat? Milyen kedves történetet tudnál kiemelni, amit örökre a szívedbe zártál vele kapcsolatban?

Egyszer igen hideg mínuszokban csináltunk egy Győrkőc -szilvesztert. 22 óráig fagyoskodtunk, ünnepeltünk a gyerekekkel, aztán kezdődött a privát parti. Illetve csak kezdődött volna, mert mindenki „kidőlt”, bealudtunk már éjjel fél 11-kor. Közösen aludtunk ebben a „fergeteges” partiban, ahogy közösen mentünk a Táncfesztiválokra, Budapestre izgi előadásokat nézni, imádtunk együtt sütizni, kávézni, jókat beszélgettünk... Nagyon hiányzik!


Az est előtt Berkes Gabriella színésznő-, énekesnőt kérdeztem Bedi Esztivel való baráti kapcsolatáról és győri emlékeiről.

Fotó: Internet.
Visszakerestem győri szerepeit és szerintem az egyik legemlékezetesebb szerep az Evita cím-és főszerepe. Ma Bedi Eszti Emlékdíj átadó gála lesz, aki ezt az előadást is súgta. Többen itt vannak ma este is, akik akkor, abban az előadásban szerepeltek. Tunyogi Bernadett, Ön, Nagy Balázs, Venczel-Kovács Zoltán. Molnár László is. Ő rendezte azt az előadást. Ennek az előadásnak már 9 éve... Hogyan emlékszik vissza arra az időszakra, amikor először jött Győrbe, amikor először lépett a színház épületébe és az itt töltött évekre?

Csodás érkezés volt, Esztivel tartottam a kapcsolatot, ő várt annak idején a színház előtt. Örök mosolygó, "lyukas pofijú" tündérke volt. Mindenkit szeretettel várt és mindenkinek bemutatott engem is a színházban. Segített a gyorsöltözésekben is. Nagyon jó súgó volt.  Szívembe zártam. 

Mit emelne ki, mi az, ami a leginkább jellemezte az Esztivel való baráti kapcsolatát, ha mondhatjuk így? Milyen kedves történetet tudna kiemelni, amit örökre a szívébe zárt? 

Pánikos öltözések zajlottak a háttérben. Volt olyan, amikor nem jól működött a cipzár. Eszti "letépte" rólam a ruhát és villámgyorsan összevarrta. Nehezen ment a jelenetem ekkor, de ő segített és sikerült.

 A segítségnyújtás, gyógyítás, jótékonykodás mindig is szerepet játszik az életében. Jelenleg a Heim Pál Kórház kommunikációs-, marketingosztályának vezetője. Meséljen néhány mondatban, tényleg röviden erről a munkájáról!

Daganatos gyerekekkel foglalkoztam és kaptam lehetőséget, hogy elvállaljam a kórház PR kommunikáció vezetését, ami egy csoda. Imádom a kórházat és a gyerekeket. Fantasztikus és nagyon tehetséges emberek dolgoznak ott. Mind a nővérek, mind pedig azok, akik a kórház működését teszik lehetővé. 
Azért is örültem ennek a ma esti felkérésnek, lehetőségnek, mert nem látjuk azokat az embereket, akik a háttérben  teszik a dolgukat. Számomra egy ajándék, hogy megalakult a Bedi Eszti Emlékdíj. Így figyelmet kaphatnak azok az emberek is, akiket a közönség nem ismer. Most láthatják, hogy mennyi emberrel jön össze egy produkció, mennyi emberen múlik, mire elkészül.

  
Milyen érzésekkel jött a ma esti alkalomra, díjátadó gálára?

Boldogan érkeztem, mert hosszú évek óta nem voltam Győrben, csodás élmény találkozni kollégákkal. Nagyszerű  dolog számomra egy ilyen kezdeményezésben részt venni. Most, amikor egy számomra nagyon kedves ember nevéhez és személyéhez fűződik egy díj, amit megkaphat ma este valaki, aki rengeteget tesz a művészekért. 
Nagy szeretettel jöttem, nekem "szerelem" ez a város. Az első kérdésedre pedig visszautalásul... - Legkedvesebb szerepeim egyike volt az Evita.

Szulák Andrea megkeresésemre, a következő szavakkal méltatta az estét: "Csodálatos este volt, meseszép hangokkal. Jó volt újra együtt lenni a régi barátokkal, sajnos túl szomorú volt az apropó."


A gála végén, a finálé dalként elhangzott "Azért vannak a jó barátok" című dal után elérkezett a várva várt pillanat és kihirdették a Bedi Eszti Emlékdíj első nyertesét. A közönség szavazatai alapján, a színházi háttérdolgozókat elismerő díjat először Bazsóné Pongrácz Eszter, a Győri Nemzeti Színház fodrásza kapta.




Fotók: kisalfold.hu



Az est szervezői és a fellépők itt hagytak "egy darabot a szívükből"!  


Bckstage 


Forrás: Járai Máté Hivatalos közösségi oldala



Forrás: Szulák Andrea










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése