2017. június 23., péntek

Mohai Cintia eltáncolt szülővárosáig
A XIII. Magyar Táncfesztivál 3. napján, 2017.június 21-én szerdán a Miskolci Balett és a GG Tánc Eger ( az Egri Gárdonyi Géza Színház tánctagozata) - Varázslatos Anna Karenina produkcióját láthatta a közönség a Vaskakas Művészeti Központ színpadán.
Velekei László harangozó-díjas koreográfus alkotásai fókuszában mindig az emberi érzelmek és azok mozgatórugói állnak.
Táncolták:
Kovalszki Boglárka (a Győri Tánc-és Képzőművészeti Szakközépiskola egykori tanulója), Lukács Ádám, Volyák Benjámin, Dragos Dániel, Kocsis Andrea, Bolla Dániel és Mohai Cintia.
Barátok, rokonok, tömeg:
Bányai Mirjam, Dávid Patrik, Fűzi Attila, Kepess Boglárka, Márton Richárd János, Szűcs Boglárka - a Miskolci Balett és Emődi Attila, Kelemen Dorottya, Joni Österlund, Schlégl András, Szeles Viktória ( a Győri Tánc-és Képzőművészeti Szakközépiskola egykori tanulója), Tóth Karolina, Torteli Nadin, Varga Kristóf - a GG Tánc Eger ( az Egri Gárdonyi Géza Színház tánctagozata)

Dramaturg: Csepi Alexandra ;Rendező- koreográfus: Velekei László; Balettmester, koreográfus-asszisztens: Jónás Zsuzsa; Rendezőasszisztens: Gergely Attila, Fűzi Attila  

Fotó: Éder Veronika


A győri születésű, a Győri Tánc-és Képzőművészeti Szakközépiskola egykori tanulója, Mohai Cintia, Katyerina Alekszandrovna Scserbackaja hercegnő (Kitty) szerepét táncolja. Csodálatos tánca, mozdulatai magával ragadóak.  Vele beszélgettem. 

Mikor érezted először, hogy a tánccal szeretnél hivatásodként is foglalkozni?
6 évesen, iskolába kerülve, hogy mozgással is foglalkozzak, szüleim beírattak Győrbe, a Grácia Művészeti Intézetbe. Hobbi szinten foglalkoztam ezzel. Aztán 6. osztályos koromban apukám elvitt egy szakmabeli ismerősünkhöz, a véleményét kérve, hogy érdemes-e a tánccal komolyabban foglalkoznom. Miután az ismerős válasza pozitív volt, jelentkeztem Győrbe, a balettiskolába. Anya szerint, akkor már végérvényesen eldőlt a sorsom. Az iskolai évek során, észrevétlenül, szépen lassan életcélommá vált, hogy a hivatásom legyen a tánc.

Milyen érzésekkel jöttél szülővárosodba fellépni?
Mióta a Győri Tánc- és Képzőművészetiben végeztem azóta vágyam volt egyszer otthoni színpaddeszkákon táncolni, az otthoni közönségnek. Részben a családom miatt is fontos, hisz sokan nem tudnak elutazni Miskolcra, de így a Táncfesztivál okán lehetőségük volt megnézni az előadást. Számomra viszont mindezek mellett a legszebb pontja a napnak az volt, amikor előadás után Mesternőm az öltözőhöz jött és gratulált.

Köszönöm a beszélgetést és további sok sikert kívánok Neked a pályán! 

Cintia még azt is elárulta nekem, hogy nagyon büszke arra, hogy balett mestere  Győrben  Ócsag Anna balettművész, a Győri Tánc-és Képzőművészeti Szakközépiskola tanára volt, aki a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetés birtokosa.                                                    Fotók: Csobay Dániel fotográfus

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése