2017. június 29., csütörtök

Szülinapi buli a Vaskakas Bábszínházzal - Hétvégén jön a 10. Győrkőcfesztivál
2017. június 30. és július 2. között szülinapi party lesz Győr utcáin és terein. Azon a hétvégén 10 helyszínen 1000 programmal várja a győrieket és a Győrbe érkezőket a Vaskakas Bábszínház - Vaskakas Művészeti Központ. 

A társulat vezetőjével Kocsis Rozi bábszínésszel, dramaturggal, rendezővel beszélgettem. 

Forrás: internet

2017-ben hármas jubileumot ünnepelsz. 25 éve vagy tagja, 20 éve vagy az igazgatója a Győri Vaskakas Bábszínháznak és idén már a 10. Győrkőcfesztivált rendezitek meg.  Hogyan értékelnéd ezt a 20-25 évet, illetve hogyan készülsz az idei, jubiláló fesztiválotokra?A saját Vaskakasos színészi múltammal, meg a 20. évi igazgatói múltammal kimondottan nem ünnepelek. Inkább, ha kicsit ironikusan  vagy cinikusan lehetne mondani,  ez a 20 év igazgatás szerintem sok, ezt abba kellene már hagyni. Nem azért, mert fáraszt vagy nincs hozzá kedvem, hanem azért, mert nem feltétlenül egészséges dolog, ha valaki húsz évig vezetője vagy igazgatója egy művészi csapatnak.  Mindig kapok egy pozitív jelet, amiről úgy érzem, hogy még szükség van rám és ennek nagyon örülök. Például, hogy megkaphattunk ezt a csodálatos épületet is és Vaskakas Művészeti Központ lehetünk. A kollégáktól, a társulattól kapott bizalom is nagyon fontos számomra.  

A színház egy csapatmunka. Ebbe nem csak a színészek tartoznak bele, hanem a műszak, a szervezés, a gazdasági, a takarítók… A mi társulatunk 30-40 fő között van, viszonylag osztálylétszámnyi csapat. Ez a „Vaskakas osztály” igazán jól tud együtt működni. Ez nagyon itt tartó erő. Akár mennyire is demagógnak hangzik, de megtiszteltetés számomra, hogy egy ilyen csodálatos csapat vezetője lehetek.Miben lesz más a 10. Győrkőcfesztivál, az eddig megszokottaktól eltérően?

Két dolog miatt lesz más. Egyrészt egy nagy szülinapi party-ra hívjuk a gyerekeket. Másrészt pedig az EYOF előrendezvényeként, több lesz a sportos, mozgékony dolog. Sőt, azok a játékok, amik eddig nem a sportra rajzolódtak, még azokat is próbáltuk úgy kitalálni, hogy legyen benne valami sport. Mondok egy példát: A Versjátszótér- ahol a Varró Danin, a Tóth Krisztinán át, a Szabó T. Annáig- tehát a jelenkor kortárs irodalmának kiválóságai lesznek itt – most nem Versjátszótér lesz, hanem Versolimpia. Bizonyos játékokat úgy próbáltunk felépíteni, hogy kicsit versenyszellemű legyen. Természetesen nem az egymást legyőző versenyszellem, hanem inkább játékos versenyszellemben fogalmazódnának meg.

Még valami, ami eltér az eddigiektől, hogy a Dunakapu teret is hozzávettük a helyszínekhez. A megnyitó is ott lesz. Szombat, vasárnap pedig „Óriásjátszótér” lesz.  Itt lesznek a „gigajátékok”. Tehát a Dunakapu téri játékok szülinapi meglepetések lesznek a gyerekeknek.

Természetesen mindig vannak visszatérő játékok és visszatérő művészek, akiket nagyon-nagyon szeretnek a gyerekek. Ez idén sem lesz másképp.  A megnyitó bulira azokat a művészeket hívtuk meg, akik az elmúlt 10 évben a legnagyobb sikereket aratták. Szalóki Ági, 100 Folk Celsius. Az utóbbit nem csak a gyerekek ismerik, hanem az anyukák és a nagymamák is.„Akkora buli, amikor nagymama, anyuka, nagypapa, apuka, a gyerkőcök az egész család együtt énekelnek, az a legcsodálatosabb szülinapi buli a világon.”A megnyitóra érkezik Borkai Zsolt polgármester úr, hozza a város kulcsát és az EYOF lángot is, így mi is belekóstolunk az EYOF-ba a gyerekekkel. A Vaskakas Bábszínház, mi is szerepelni fogunk az EYOF megnyitón óriásbábukkal.

Augusztus végén pedig egy új csodálatos évadot kezdünk. Ideszerződött hozzánk öt új egyetemista, akik mind 5-ösre államvizsgáztak a Színművészeti Egyetemen. Tehát diplomások, nagyon boldog vagyok és örülök nekik. Fiatalok és mi kicsit idősebbek együtt fogjuk tolni tovább a „Vaskakas szekerét”. 

Fotó: Csobay Dániel fotográfus 

 Korábbi Győrkőcfesztiválról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése