2017. július 23., vasárnap

Győr vendégül látja Európát - EYOF sajtótájékoztató a Városháza Dísztermében

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál 2017 szervezőbizottsága ma délután tartotta meg nemzetközi, nyitó sajtótájékoztatóját a győri Városháza Dísztermében.

A sajtótájékoztatón részt vett Janez Kocijancic az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) megbízott elnőke, Borkai Zsolt Győr Megyei Jogú Város polgármestere, az EYOF Győr 2017 Szervezőbizottságának elnöke, Kulcsár Krisztián a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Raffaele Pagnozzi az Európai Olimpiai Bizottság főtitkára, Joseph Kassar az EYOF Győr 2017 koordinációs Bizottságának elnöke, valamint az Európai Olimpiai Bizottság és az EYOF Győr 2017 Szervezőbizottságának vezető tisztségviselői.
A megjelenteket a szervezőbizottság elnöke, Győr város polgármestere, Borkai Zsolt köszöntötte. A sajtótájékoztatón elmondta, a város hét éve kezdte meg hazánk első olimpiai eseményének szervezését. A hét év rengeteg munkával telt, ám most, hogy Győrben köszönthetjük ötven ország fiatal sportolóit, mindannyian úgy érezzük, hogy a kemény munka gyümölcse beérett. „Nagyon jó látni a fiatalok arcát, hogy boldogsággal és elégedettséggel vették birtokba az újonnan épült létesítményeket.” Ehhez azonban nagyon sok ember kemény munkájára volt szükség. Beszédében köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért, az Európai Olimpiai Bizottságnak a bizalomért, valamint köszönetet mondott a szponzoroknak, az önkénteseknek, és minden győrinek, mert az esemény mindannyiunk közös sikere.A vasárnapi nemzetközi sajtótájékoztatón Kulcsár Kriszián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy 2012 decemberében, az európai olimpiai bizottságok 41. közgyűlésén, Rómában dőlt el, hogy Győr városa rendezheti a 2017-es EYOF-ot. „Büszke vagyok a magyar csapatra, arra a 152 fiatalra, akik rajthoz állnak 10 sportágban ezen a versenyen! Büszkék vagyunk és hálával tartozunk Győr városának is.
Ez a város az, amelyik megvalósította az álmunkat: olimpiai esemény otthonává vált Magyarország!”- zárta gondolatait a MOB elnöke.


Raffael Pagnozzi, az Európai Olimpia Bizottság főtitkára beszédében köszönetet mondott a szervezőbizottságnak a kiváló helyszínválasztásért. Győr mindenképpen jó példával szolgál. Örömét fejezte ki, hogy az elkészült létesítmények a sportolók minden igényét kiszolgálják.
Janez Kocijancic, az Európai Olimpiai Bizottság megbízott elnöke köszönetet mondott a győrieknek, és jó barátjának, Borkai Zsoltnak a kiváló szervezésért és a pozitív hozzáállásért. A rugalmas, és mindenre odafigyelő szervezés a siker kulcsa. „Biztos vagyok benne, hogy Győr minden idők legjobb és legemlékezetesebb Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválját


Joseph Cassar, az EYOF Győr 2017 Koordinációs Bizottságának elnöke elmondta, meggyőződése, hogy Győr sikeres olimpiai eseményt rendez. Ismerve a fejlesztések korábbi terveit, biztos volt benne, hogy a város kitűnő házigazdája lesz az eseménynek, amiről most személyesen is meggyőződhetett. A győri rendezés sikerét jól mutatja, hogy a jegyek túlnyomórészben már elővételben elkeltek.

 


Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Pénteken indult el a sajtóakkreditáció a Széchenyi István Egyetem könyvtárában, amely az EYOF ideje alatt a médiamunkások bázisa lesz. Közel 252 újságíró – köztük 51 fotós – érkezik Győrbe 36 országból, sőt, még Japánból és Kuvaitból is regisztrált sajtós. Pontosabban nem is Kuvaitból, a riporter állampolgársága kuvaiti, most egy brit tévétársaságtól érkezik Győrbe. A japán kollégával egyelőre még nem találkoztunk, de valószínűsíthető, hogy a Japánból érkező újságíró a következő nyári olimpiai játékok miatt tájékozódik, miként szervez meg a város egy ilyen jelentős sporteseményt, 2020-ban ugyanis Tokióban rendezik a „nagy olimpiát". Több olyan delegált újságíró is érkezik egyébként, akik az adott ország olimpiai bizottságnak képviselői.
A legnagyobb sajtóérdeklődés természetesen Magyarországról van hazánk első olimpiai eseménye iránt, közel 120 magyar újságíró és 30 fotós érkezik, hogy tudósítson a versenyekről.


Az EYOF Győr 2017 Tények és számok:  


- 10 sportág
- 11 helyszín 
- 6 versenynap
- 50 nemzet
- 2500 sportoló ( 14 és 18 év között)
- Több mint 1700 önkéntes
- 20 EYOF Győr 2017 sportági nagykövet
- 461 bíró
- 90 Fáklyafutásban közreműködő város és falu
- Az olimpiai faluban 3600-an laknak
- 760 érem talál majd gazdára


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése