2020. április 29., szerda

A Győr- Moson- Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara helyzete a koronavírus idején - Pintér-Péntek Imre nyilatkozott


Pintér- Péntek Imrét, a  Győr- Moson- Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét kérdeztem, hogyan érinti meg a kialakult járvány- helyzet kamarai elnökként, vállalkozóként és magánemberként, valamint újító elképzelésekről és a vállalkozókkal való kapcsolattartásról.  


A Győr- Moson- Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökeként, vállalkozóként és magánemberként hogyan érinti meg a kialakult járvány- helyzet?           
A Kamara oldaláról egyrészről nem jó látni, hogy sok vállalkozás most komoly gondokkal küzd, a kereskedők és vendéglátósok közül nagyon sokan kényszerültek átmenetileg bezárni, a nagyobb gyártó üzemeknél gondot okoz az alapanyag ellátás, és általában nagy a bizonytalanság. Másrészről kapjuk a visszajelzéseket, a megerősítést, milyen jó, hogy a kamara naprakészen tájékoztat, hogy tetten érhető a tenni akarás, a közös megoldáskeresés, hiszen pont erről szól a kamara: együtt gondolkodjunk  a lehetőségeken, megoldásokon, egymást segítve.

Vállalkozóként hasonló kérdőjelek vannak bennem is, mint annyi más vállalkozó társamban: a rendezvényszervezés, kommunikáció rendkívül konjunktúra érzékeny üzletág, de felelős vezetőként azt gondolom, nem tehetek mást, mit újratervezek. A kollégáimmal már mi is igazítottunk a mindennapi ügymeneten, otthonról dolgoznak többen is, hiszen első az egészségünk védelme.

Magánemberként  bizakodó vagyok és nagyon fontosnak tartom, hogy nem csak a járványhelyzetben kell odafigyelnünk az egészségünkre: arra, hogy mit és mennyit eszünk, mennyit sportolunk. Ha folyamatosan teszünk saját egészségünkért, akkor egy járványhelyzetben is bízhatunk az immunrendszerünkben.

Vannak-e olyan szokatlan vagy érdekes kérdések, amikkel megkeresik most a vállalkozók? 

Tulajdonképpen az összes kérdés szokatlannak mondható, hiszen ilyen járványhelyzettel és ilyen üzleti, gazdasági kérdőjelekkel még nem találkozott egy vállalkozó sem. Ami viszont érdekes és nekem nagyon tetszik, hogy eleinte kényszerűségből, de talán mostanra már egyre többen nyitottak az új módszerekre, távmunkára, online előadásokra, videós megbeszélésekre. Persze a személyes kapcsolatokat nem helyettesíthetik ezek a megoldások, de a mostani helyzetben egészen jól működnek.
Hogyan telnek a kialakult helyzetben napjai?                                                                        
Ugyanúgy, mint előtte, sok változás nincs. Dolgozom, tárgyalok, intézem az ügyeket, de mondjuk többet telefonálok és az online megbeszélések vették át a személyes  tárgyalások helyét.                                                                                                                                                   
Milyen újító elképzelések vannak a jövőre tekintve, a járvány utáni időszakra? Vagy minden marad a régiben?                                                                                                              
Előre kell nézni, előre kell “menekülni”. Még tudatosabban, és talán óvatosabban  kell tervezni, új szolgáltatásokat találni, új ötleteket megvizsgálni és kipróbálni. Aztán biztosan lesz, amelyik nem jön be, de biztosan lesz olyan is, ami eszünkbe nem jutott volna és nem foglalkoztunk volna vele, ha nincs ez a járványhelyzet. 

Köszönöm szépen az interjút!  
Köszönöm Dani, hogy megkerestél! 

Az interjút készítette, szerkesztette: Csobay Dániel
Fotó: Csobay Dániel fotográfus, korábbi képek 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése