2020. április 14., kedd

Csobayné Pintér Éva idegenvezető gondolatai az önkéntes karanténbólMegkértem Csobayné Pintér Évát, a GyereGyőrbe Tematikus városnézések és Élményprogramok ügyvezetőjét és idegenvezetőjét, a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar, Turizmus Tanszákének Mesteroktatóját is, nyilatkozzon hogyan éli meg a jelenleg kialakult helyzetet.
Február végén, az Idegenvezetők Világnapján, az elmúlt évekhez hasonlóan abban a reményben találkoztunk vendégeinkkel, kollégáinkkal, hogy a január eleje óta tartó „téli szünet” után, a tavaszi programokra invitáljuk az érdeklődőket. Nem sok idő telt el ezután és a viharfellegek megérkeztek fölénk. Mindenkit bezárt otthonába az a rejtett ellenség, ami most az emberiséget sújtja. Vagy tanítja?
Sokan gondolhatják, hogy egy idegenvezető számára vagy egy oktató számára nagyon nehéz időszakot jelent az a változás, amit a személyes kapcsolatok mellőzésének kényszere, hiánya okozhat.
Valóban megérint mindenkit a változás, de hogy ez milyen módon zajlik, rajtunk is múlik.
Rátekinthetünk úgy is, hogy rendkívüli én-időt nyertünk a sorstól, amit megfelelő arányban családunkra és magunkra fordíthatunk vagy olyan közösségi tevékenységbe kezdhetünk illetve kapcsolódhatunk bele, ami mások támogatását segíti. Sokaknak szűk kereteket ad az otthonlét és szenvednek.  " Számomra ez az otthonlét önmagában nem teher, ismerős valamennyire, hiszen a téli hónapok elvonulással, home-office munkákkal, az új évre való felkészüléssel telnek. Ez az időszak most meghosszabbodott, hiszen a tavaszi hónapoktól kezdődően már a munka sűrűjébe szoktuk belevetni magunkat, tavasztól őszig a turistaszezon határozza meg napjainkat, a vendégek kalauzolása miatt nagy pörgéssel töltjük napjainkat a szabadban. Most minden tavaszi, nyári programunkat törölni kényszerültünk." - meséli a Kamara Által Ajánlott Vállalkozás, valamint TAPS Új Érték-díjas vállalkozás idegenvezetője. 
A GyereGyőrbe Tematikus városnézések és élményprogramok vezetőjeként az „új utak, új élmények” szlogent választottuk programjainknak 7 évvel ezelőtt. Most ez is új értelmet kapott.
Belső utak felfedezését, az önismeret útjait járhatjuk talán egymástól távol, de egy közös cél érdekében. Úgy gondolom, hogy a belső út egy értékes mérföldkő mindenki életében. Idő és bátorság is kell ahhoz, hogy elkezdjünk magunkkal foglalkozni. Ha megtesszük, minden bizonnyal hatással lesz elkövetkező éveinkre is. 


Tudjuk rég, ahogy kint úgy bent, ahogy fent, úgy lent. Vajon ez fordítva is igaz? Hiszek abban, hogy ha nemcsak a fertőtlenítés, a higiéniai kérdések rendben tartásával foglalkozunk, hanem gondolatainkat, értékrendünket is átvizsgáljuk, szükség szerint megváltoztatjuk, sokat tehetünk magunkért és a Föld meggyógyításáért. Úgy gondolom, hogy a világot nem kívülről, hanem önmagunk megváltoztatásán keresztül alakítjuk át. Ezek a gondolatok nagyon foglalkoztatnak.
De ne ijedjenek meg kedves vendégeink, programjaink rajongói, ami eddig  jónak bizonyult, amit megkedveltek velünk, bennünk, azt megtartjuk! Az időt arra használjuk, hogy fejlődjünk, még jobbak lehessünk szakmailag, emberileg!

Addig is tartsunk ki, maradjunk otthon, hogy mielőbb találkozhassunk! Nagyon várjuk! 
  
Információk programjainkról: www.gyeregyorbe.huSzerkesztette: Csobay Dániel
Fotók: Csobay Dániel fotográfus 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése