2020. április 24., péntek

Kiss János, a Győri Balett igazgatója mesélt az önkéntes karanténból


Kiss János Kossuth-díjas balettművészt, Érdemes Művészt, a Győri Balett igazgatóját, a Magyar Táncfesztivál fesztiváligazgatóját, a Magyar Táncművészek Szövetségének társelnökét kérdeztem, hogyan telnek a napjai az önkéntes karanténban.   

Kép: szabadfold.hu

Hogyan éli meg a napokat ebben a kialakult helyzetben a Győri Balett igazgatójaként és magánemberként? 

Nagyon büszke vagyok a társulat minden tagjára. Ezt a nagyon nehéz és váratlan helyzetet pozitív energiákkal töltjük meg abban a reményben, hogy teljes gőzzel dolgozhassunk, ha eljön az idő, és visszatérhetünk a rendes kerékvágásba. Készen kell állniuk különösen a táncművészeknek, akik hasonlóképpen, mint a sportolók, a testükből élnek". Ezért is fontos a mindennapi gyakorlás. A menedzsmenttel előkészítjük a „békeidőben" megvalósuló terveket, folyamatosan egyeztetünk partnereinkkel. 
Magánemberként gyerekeimmel egy héten egyszer találkozom tisztes távolságból, ami elég nehéz, de megpróbálunk vigyázni magunkra és egymásra. Én olyan típusú ember vagyok, aki nem tud unatkozni. 

Mivel telnek a napjai?

Táncügyekkel foglalkozom folyamatosan, mint a Magyar Táncművészek Szövetségének társelnöke és mint a Táncbizottság elnöke. Nagyon boldog vagyok, ha segélyeket tudunk intézni a rászoruló   táncművészeknek. 
A társasházban, ahol élek, én vagyok a kertész, ez kikapcsol.

Milyen tervei vannak a Győri Balettel, amikor újra beindul az élet? 

A tervem az, hogy biztos kezekbe tudjam átadni a stafétabotot. Nagyon örülök, hogy mi választhattuk meg, mi hívhattuk haza alapító igazgatónkat annak idején és most pedig nagy boldogság számomra, hogy én jelölhettem ki a Győri Balett új igazgatóját, és nem került kalandorok kezére a társulat.
Terveim között szerepel természetesen a Győri Balett további támogatása, ha szükség van rá, továbbra is folytatom a táncvédői tevékenységemet.

Köszönöm az interjút és jó egészséget kívánok Önnek, a társulatnak hasonló magas színvonalú munkát és sikereket a jövőben is!  

Köszönöm a megkeresést, Dani, hogy gondoltál rám is!   


Szerkesztette: Csobay Dániel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése