2020. április 11., szombat

Kurcsis László grafikusművész ünnepi gondolatai
"Állok az erkélyen, a nap lassan eltűnik a Városháza tornya mögött. A park fáinak árnyéka keresztül fekszik a sétautakon, a madarak köszöntik az estét, az égen egyetlen felhő sincs. Idilli kép, mint egy múlt századi színezett képeslap. A hátam mögött a rádióban éppen híreket mondanak, az Operatív Törzs beszámolója kezdődik. Visszarángat a valóság.
Az egyedüllét számomra már nem újdonság, nyár óta gyakorlom, mióta egy angyal elszállt az életemből. A járvány megváltoztatta mindennapjainkat. Meglassult az idő körülöttünk, aki teheti, és nem a front első vonalában dolgozik, lehetőséget kap arra, hogy megálljon és ezt a helyzetet arra használja, hogy kilépjen a saját megszokott világából és egy kicsit más szemmel figyeljen a környezetére és önmagára is. Aki hívő, most még közelebb kerülhet a Húsvét csodájához, megtapasztalva valamit Krisztus Kálváriájából. 


A család és barátok értéke valódi helyére kerül. Ráébredünk, hogy a hatalom és a pénz, a szerzés fontossága, hogyan lesz egy pillanat alatt semmivé. Átértékelődnek a dolgok. Jó lenne, ha a változás nem tűnne el a járvány végének eufóriájában! 
Az alkotó ember talán még érzékenyebben reagál a kialakult helyzetre, pláne, ha önkéntes karanténba vonul és rászakad az idő. Én is így vagyok ezzel, a nyári művésztelepen elkezdett CSEND című sorozatot remélem most már tudom folytatni. A kényszerű bezártság még nem jelent magányt. A digitális csecsebecsék most jó szolgálatot tesznek, idevarázsolják a családot és a barátokat, ilyenkor döbben rá az ember, hogy az ő szeretetük az igazi vagyona! Az alkotómunka mellett természetesen ott a tanítás is, ami a megváltozott körülmények miatt különleges feladat és nagy felelősség is. Amikor ezeket írom, még nem tudjuk hogyan végződik a tanév, így aztán ez a ránk szakadt idő nem is olyan sok. " Tartsd meg a rendet, és a rend megtart téged!" Én is próbálom eszerint élni a mindennapjaimat, amibe a munka mellett természetesen belefér a jó zenék hallgatása, egy régóta félretett könyv kinyitása végre, a futás a parkban, és az esti telefonok lányaimmal, akik mindezt számon is kérik az apjukon."
Írta: Kurcsis László
Szerkesztette: Csobay Dániel
Portréfotó: Szabó Béla fotóművész
Képek: Kurcsis László


2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép, összegző gondolatok. Ez az egyetlen helyes megközelítése ennek a rendkívüli szituációnak. A béke bennünk van, csak felszínre kell hozni.

    VálaszTörlés
  2. Van a jelenlegi helyzetben a"kegyelmi pillanatokra"lehetőség. Talán most élni tudunk velük. Kellemes Húsvétot!

    VálaszTörlés