2020. május 13., szerda

A zene ott kezdődik, ahol a csend véget ér - Keszei Johanna


Ezúttal Keszei Johannát, a fiatal győri fuvolistát kérdeztem itthon töltött napjairól. Johanna, a tavalyi évben érettségizett a Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban és fejezte be tanulmányait a győri Richter János Zeneművészeti Szakgimnáziumban. Számos hazai és nemzetközi fuvolaverseny, például a IX. Országos Jeney Zoltán Fuvolaverseny, a pozsonyi 4.Flautiada és a hollandiai Dutsch International Flute Competition győztese. A „Kiválók a Kiválóknak című koncertsorozat keretén belül, több alkalommal lépett színpadra a Győri Filharmonikus zenekar szólistájaként.


Hogyan éled meg a jelenlegi helyzetet?

Februárban végeztem el a Frankfurti Zeneművészeti Egyetem klasszikus fuvola szakának első szemeszterét. A szemeszterszünetben fellépések, kurzusok vártak rám itthon, így a hónap közepén hazajöttem. Szerencsére a Francia Kék Szalonban megrendezett közös estünk Baross Ádámmal még megvalósulhatott, azonban a Budapesti Fuvolaakadémia kurzusai és koncertjei a nemzetközi résztvevők miatt sajnos halasztást igényeltek.

A vírus közbeszólt, az élet kisebb fordulatszámon pörög tovább, én pedig itthon ragadtam. Az első szemeszter során csak egyszer, karácsonykor adódott alkalom arra, hogy hazarepüljek. Most viszont itt vagyok, és mégsem lehetek együtt a szűk családon kívül azokkal, akiket szeretek. Kezdetben nehéz volt elfogadni, de az ember mindig igyekszik az adott helyzethez alkalmazkodni.Hogyan tudod itthonról folytatni tanulmányaidat?

Ahogy a legtöbb egyetemen, nálunk is online oktatás vette kezdetét. Az elméleti órák- például Zenetörténet- anyagát videó formájában juttatják el hozzánk a tanárok és online kiselőadásban adunk számot a megszerzett tudásunkról. Gyakoriak a csoportos Zoom meetingek, amik a Német- és Módszertanóráknál egyaránt működnek. Ezt a platformot használja a Pilates oktatónk is, aki a vírus idején is azon dolgozik, hogy a zenészek lelki és testi állapota egyensúlyba kerüljön.
A zenekari gyakorlat folytatása kérdéses volt, de jelenleg Beethoven 5. Szimfóniájának 1. tételén dolgozunk. A szólamok szerint készített videókból készülni fog egy összevágott formátum, amit az egyetem honlapján és Facebook oldalán lehet majd megtekinteni.
A legnehezebbnek a virtuális fuvolaórára való áttérés ígérkezett. A megoldás itt is az internetes videóhívás -kezdetben videó küldése, majd telefonos egyeztetés- volt.

Ritkán hagytam el az otthonom, így nem igen találkoztam emberekkel, nem értek új ingerek, nem inspirálódtam. Tartottam attól, hogy az ingerszegény környezet miatt itthon nehezebb lesz kreatív művészi tevékenységet folytatni.
A művészet ezúttal nem új közegben talált rám, hanem az interneten. Számos hazai és külföldi színház, zenekar tette elérhetővé az emberek számára korábbi előadásaikat.
Ebben az időszakban még a leghíresebb fuvolaművészeknek is le kellett mondaniuk a turnékról, így most sokan légzéstechnikát, intonációt, kézügyességet fejlesztő videókat töltenek fel közösségi oldalaikra. Közzétették az élő vetítésre szánt művészfilmeket, megnyíltak a múzeumok online tárlatai is. Ezeknek köszönhetően jöttek új ihletek, inspirációk és tovább tudtam haladni a kijelölt utamon.

Miben térnek el most a mindennapjaid a korábban megszokottól?


Korán kelés, állandó rohanás, betáblázott napok, főpróbák és koncertek helyett most a társasjáték, az eddig ki nem próbált fine dining receptek, a barátokkal való hosszas videochatelés és a levendulaültetés kapott nagyobb szerepet. 


Mik a következő lépések, célok az életedben?

A nemzetközi versenyek, amiket korábban célként tűztem ki, most szintén később kerülnek megrendezésre. Így a fuvolarepertoárom bővítésén túl a zenekari próbajátékokra való felkészülés szerepel a terveim között, amiben még ilyenkor is nagy segítséget nyújtanak a professzoraim mentori jótanácsai. 


Köszönöm, hogy meséltél! További sok sikert kívánok Neked tanulmányaidhoz, terveidhez! 
Köszönöm szépen! Örülök, hogy megkerestél!


Szerkesztette: Csobay Dániel
Fotók: Keszei Johanna


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése