2020. május 6., szerda

Feljegyzések az önkéntes karanténból - Görcsné Dr. PhD. Muzsai Viktória egyetemi docens gondolatai


Görcsné Dr. PhD. Muzsai Viktória egyetemi docens, a győri Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar, Nemzetközi Tanulmányok és Kommunikáció Tanszékének oktatója osztotta meg gondolatait.  

 
„Ha el akarsz menekülni az elől, ami szorongat, nem máshol kell lenned, hanem másnak.” (Seneca)


A hallgatóimért

Március 11.-én, szerdán délután készültem a másnapi három csoportom órájára, összesen, körülbelül  60-70 hallgatóval, amikor az egyetem vezetése jelezte, a campus épületét lezárják, és hétfőtől távoktatásban folytatjuk a tanítást.
40 éve tanítok, ilyen helyzetet még nem éltem meg: idegen nyelvi és kommunikációs szemináriumi órákat távoktatásban megvalósítani? Pláne, hogy pedagógus hitem és tapasztalatom szerint a diák-tanár kapcsolatban a személyes kontaktus és hatás, az „itt és most” interakció és azonnali reflektálás döntő jelentőségű.
A 2020 tavaszi félévben összesen 7 csoportban kb. 150 hallgatóval dolgozom, a félév elején 5 héten át személyesen találkoztunk, dolgoztunk, megterveztük és egyeztettük a félévi feladatokat és az időtervet, amiben személyes és csoportos aktivitásra, verbális és non-verbális teljesítményre helyeztük a hangsúlyt.
Hát, a külső kényszer nagyúr, így jött az újratervezés, amely az írásbeli kommunikációra (értsd alatta: beadandó dolgozatok) helyezi át a hangsúlyt.  Ehhez alapból a már jól működő e-mailes kapcsolattartást és a hagyományos telefonos konzultációt ajánlottam.
Nos, a heti 10 kontaktórás órarendem kicsit/nagyon átalakult: ha számolunk, a kb. 150 hallgató minimum 2, de inkább 3 beadandó dolgozata e-mailen érkezik a megadott határidőre, akkor ez kb. 300 e-mailt, csatolt melléklet megnyitását, min. 300-400 (vagy több oldal) elolvasását, egyéni értékelését és e-mailen történő visszaigazolását (elfogadását/korrekcióját) jelenti számomra a félév végéig, május közepéig.
És ekkor hirtelen előtérbe kerültek azok az eddig személyes kapcsolattartásra használt  digitális platformok mint Facebook, Messenger, Skype…, amelyen tanítványaim  profi módon kommunikálnak, … és én elfogadtam a  kihívást,  új idők új kommunikációs technikáit...
Így ”flexitime” állok hallgatóim rendelkezésére, tartom velük személyesen a kapcsolatot, konzultálunk, beszélgetünk, bátorítom, motiválom őket… nekik sem könnyű, sőt… de hiszem: #együttsikerül!

A családi vállalkozásért, az ott dolgozókért 

Öt évvel ezelőtt úgy alakult az életem, hogy a férjem által 1993-ban alapított családi vállalkozásban társtulajdonos, később,alkalmazás nélkül társadalmi kapcsolatokért felelős ügyvezető lettem.
Március 16. óta kötelességemnek érzem naponta néhány órát személyesen is jelen lenni a menedzsment értekezleteken, a teljes munkaidőben a cégnél vagy  home office-ban dolgozó munkatársakkal való egyeztetéseken, gazdasági,  jogi, pénzügyi szakemberekkel, partnerekkel folytatott megbeszéléseken.
Ami látok, érzek, tapasztalok: a fiatal vállalkozók és munkavállalók generációja,  lányom mint a cég ügyvezetője és fiatal 30-40 éves szakmai csapata higgadtan, szakszerűen, de a szükséges preventív intézkedések/védekezés betartásával állja a sara, jól teljesít, működnek külföldi beszállítóink, hazai partnereink… így hiszem, #együttbiztossikerül!

#elfoglalommagam - magamért, a lelkemért, az egészségemért, az emberi kapcsolataimért

 2017 óta együtt dolgozok az ismert győri képzőművészeket (festő-, szobrászművészeket, grafikusokat, textiltervezőket) tömörítő Art World Hungary Egyesülettel. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara aulájában évente 4-5 alkalommal szervezünk egyre nagyobb érdeklődést kiváltó kiállítást, 2019 óta Művészetről- mindenkinek Art World Akadémiát. Április 4.-re terveztük a Mű-hely c. tavaszi tárlat megnyitóját, 12 művész 25 alkotásának bemutatását. A pandémia – helyzet miatt újraterveztük és virtuálisan nyitottuk meg - sikeresen. (Videón az egyesület Facebook oldalán megtekinthető.)
Lányomnak van egy 8 hónapos okos, tüneményes Golden Retriever kutyusa, Süti, aki családtag és örömforrás: napi 3-5 km-es sétáink közben módom van rácsodálkozni a középkori Győr – most szinte néptelen – belvárosi utcáinak, épületeinek perspektívájára, a terek, a folyók panorámájára, a napsütésre, a felhőkre, a rügyező a fákra és bokrokra, a virágok színpompájára... 
Március 20-án azzal indult a napom, hogy az FBn  Corona-time #elfoglalommagam posztot indítottam, ahol emlékeket, gondolatokat, fotókat posztolok. Ebben számomra folyamatos elfoglaltság az: mi lesz a következő napi téma, üzenet…
Esténként színezek, chatelek, virtuális térben csoportokkal tartom a kapcsolatot, szakmai, filozófiai, művészeti témájú online előadásokat hallgatok, közben tanulok, és barátokkal, ismerősökkel beszélgetek – győriekkel és külföldiekkel, például a texasi Austinban élő barátnőmmel, Mártival vagy  bárkivel,  aki  eszembe jut, vagy akinek én eszébe jutok… hiszem, #csakegyüttsikerül!


Szerkesztette: Csobay Dániel 
Fotó: Görcsné Dr. PhD. Muzsai Viktória

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése