2021. február 26., péntek

Miért nem sétálunk online?

Csobayné Pintér Évával – a TAPS-Új Érték-díjas, Kamara Által Ajánlott Vállalkozás GyereGyőrbe Tematikus városnézések és Élményprogramok ügyvezetőjével és idegenvezetőjével, a Széchenyi István Egyetem Turizmus Tanszékének Mesteroktatójával, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi-és  Iparkamara Turisztikai Szakmai Osztályának elnökével  – beszélgettem az Idegenvezetők Világnapja alkalmából.

 

Milyen múltra tekint vissza az Idegenvezetők Világnapjának megünneplése Győrben?

A világjárvány előtt minden év februárjának utolsó vasárnapján ünnepeltük az Idegenvezetők Világnapját. Az elmúlt 7 évben Győrben a GyereGyőrbe Tematikus városnézések és Élményprogramok lelkes idegenvezetői csapata az Önkormányzat, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatását élvezve, turisztikai szolgáltatókkal együttműködve szervezte ezt a tél végén már nagyon várt eseményt. A szakma várta a közelgő szezonkezdést, a vendégek pedig a személyes találkozást és a programokat idegenvezetőinkkel. Minden évben többszáz vendéget fogadtunk ingyenesen programjainkon ezen a napon. 


2020-ban több autóbuszos túra, a Városháza Dísztermének látogatása, kiállítások látogatása szerepelt a programban. Az ígéretes szezonnyitás helyett az emberek előtt bezáródott a világ, sőt még az otthonaik ajtói is. Hogy telt el a világnapot követő egy év?

A tavalyi esemény lebonyolítása után legrosszabb álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ilyen emberpróbáló időszak következik. Az elmúlt év folyamán csupán a nyári hónapokban nyílt lehetőség városnéző séták, programok szervezésére. Új programokra készülünk és kitartunk az újrakezdésig.


Ez azt jelenti, hogy ebben az évben is készül a csapat az Idegenvezetők Világnapjára programokkal?

Az érvényben lévő korlátozó intézkedések még most sem teszik lehetővé, hogy az Idegenvezetők Világnapját eredeti célját követve az idegenvezetői munka népszerűsítésére, a vendégek kedvét felébresztve a szezon közelgő programjainak látogatására a megszokott módon, személyes találkozásokkal szervezzük meg. Más megoldásra gondoltam.

A pandémia évében a személyes találkozások sok területen kerültek át az online térbe. Ez az alternatíva az idegenvezetői munkában is megoldást jelent?

Az elmúlt év valóban sok szakmát a digitális megoldások felé fordított és sok minden került az online térbe. A technikai lehetőségeket tekintve idegenvezető is tarthat tájékoztató előadásokat a monitor előtt ülők számára, csak ez nem lesz idegenvezetés, nem lesz élményprogram, ami az idegenvezetői hivatás egyik különlegessége és szépsége. Nemcsak vendégeink számára, hanem az idegenvezetők számára is fontos a személyes találkozás, a tekintet, a visszajelzés, a beszélgetések, a kommunikáció és a sok-sok huncutság a programok közben, ami igazán emlékezetessé teszi a látnivalók felfedezését és az együtt töltött időt. Sétáinkon gyakran barátságok szövődnek, visszatérnek vendégeink. Gondoljunk csak arra, mennyire más egy főzőműsort a tévében megnézni vagy egy főzőiskolában több érzékszervünknek is impulzusokat adva, másokkal átélni valamit! Megnézni egy útifilmet azzal szemben, amikor kellemesen elfáradva, élményekkel feltöltődve huppanunk le egy napsütötte teraszra és egy kellemes, kötetlen beszélgetéssel zárunk le egy programot.

Akkor nem lesznek online séták?

Több mint 30 éve vagyok idegenvezető. Lehet, hogy lesznek, akik rugalmatlannak vélnek, de sok vendégünk visszajelzése alapján mondhatom, hogy az emberek többsége valamit mégis vissza szeretne kapni a „régi életéből”. Városnéző sétáink hangulatát is. Így nem adjuk meg magunkat a gépeknek, kitartunk a személyes emberi kapcsolatok fenntartásának igénye mellett. Tudom, hogy néhány rövid videó, poszt rendkívül hasznos marketing eszköz, felkeltheti az érdeklődést egy hely vagy egy szolgáltató iránt, de nem alkalmas a séták élményének megszerzésére. Mi ettől az élménytől nem szeretnénk megfosztani a vendégeket, ezért várjuk őket a remélhetőleg mihamarabbi szezonnyitás után. Erre az időpontra tesszük át az Idegenvezetők Világnapjának megünneplését és összekapcsoljuk egy Szezonnyitás 2021 eseménnyel.

Mivel készültök erre az alkalomra?

Addig sem vagyunk tétlenek. Hétvégi sétáinkat idézve hetente jelenik meg a város érdekességeiről írásom a Kisalföld K2 mellékletében. Kibővítve, fotókkal kiegészítve az ezisgyor.blogspot.com blogunkban  olvashatják az érdeklődők.

A Győr 750 évfordulóhoz kapcsolódva több új sétatémával készülünk, amiből már a Szezonnyitó 2021 programon is kaphatnak ízelítőt vendégeink. Ezen kívül újdonságok bevezetését tervezzük, amiről a későbbiekben adunk híreket. 

Az Idegenvezetők Világnapját a korlátozások feloldása után, pótlólag, ingyenes, limitált létszámú programokkal tervezzük. Már ott állunk a startvonalnál, alig várjuk, hogy rajtolhassunk.

 

 


 

A riportot készítette: Csobay Dániel                                                                                         Szerkesztette: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus - A fotók 2019-ben és 2020-ban készültek az Idegenvezetők Világnapján

 

1 megjegyzés:

 1. Kedves Csobayék és kollégáik!

  Nagyon várom már a sok szép élményt, amit a séták során kaphatok, hisz évek óta követem Önöket a gyönyörű városunkban.
  Nagyon jó egészséget kedves mindnyájuknak.

  Tisztelettel

  Fenyő Klára

  VálaszTörlés