2021. május 1., szombat

Éljen május elseje!

Számos évforduló és hagyomány kapcsolódik május első napjához. 

Van akinek a majálisok hangulatát idézi, de sokaknak a május elsejei felvonulások, reggeli zenés ébresztők jutnak eszébe a mai napon.

                                                     Forrás: archivum.mtva.hu
 

A néphagyományok őrzői a májusfa állítás hagyományát idézik fel ezen a napon. A hagyomány szerint a májusfát április 30-ról május 1-re virradóra, az éj leple alatt vagy kora hajnalban díszítették színes szalagokkal. A májusfaállítás az udvarlási szándék kifejezését jelképezte. Csoportba verődve érkeztek fiatal legények a lányos ház elé Közös erővel cipeltek oda egy magasabb fát, amit csaknem teljesen lombtalanítottak, és beástak a földbe vagy a kerítéshez rögzítették, hogy ne dőljön el. Tarka szalagok mellett finom csemegékkel dekorálták a házban lakó lánynak. Így készült el a májusfa.

                                                          Forrás: gyorplusz.hu 

A májusfa a természet újjáéledésének a jelképe. A szerelem szimbólumaként a fiú érdeklődését, udvarlási szándékát jelezte, a lány büszke lehetett, ha májusfát kapott. Ha egy ház előtt több fa is állt, az megmutatta, hogy egyszerre több legény is erősen érdeklődik a hajadon iránt. Ilyenkor versenyre keltek a lány kegyeiért.

Azt, hogy az egyház számára is ünnep, XIII. Piusz pápa nevéhez köthetjük, ugyanis 1955-ben Szent József emléknapjává nyilvánította május 1-ét. Így ez a nap katolikus ünnep is lett. Szent József az ácsok, asztalosok, erdészek, famunkások, favágók, bognárok, kádárok, tímárok védőszentje.

A katolikus egyház emléknapjai között ehhez a naphoz kapcsolódik, hogy 10 évvel ezelőtt, 2011. május 1-jén avatták boldoggá Szent II. János Pál pápát ( Karol Józef Wojtyla), aki 25 évvel ezelőtt, egy esős, szeles szeptemberi napon járt városunkban és 160 ezer hívő előtt celebrált szentmisét az Ipari Parkban.  A győri pápalátogatás emlékét az egykori szentmise helyén kereszt őrzi.

 

 
Fotók: Győri Egyházmegye - Matusz Károly archív

Győrben, a Szentlélek-templom előtti téren álló szobra, Páljános Ervin szobrászművész alkotása. Fotók: Csobay Dániel fotográfus; Győri Egyházmegye - Matusz Károly archív

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése