2021. május 8., szombat

Elmentünk a Nagymamához

A világszerte megünnepelt Anyák Napján az édesanyákat, nagymamákat, dédnagymamákat köszöntjük. A különböző országokban más-más napokon ünnepelnek, Magyarországon május első vasárnapján.  Több országban május második vasárnapján.  

  
                                        Fotó: Csobay Dániel fotográfus

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. A különböző történelmi korokban is volt olyan alkalom, amikor az anyákat is felköszöntötték, de volt önálló ez az ünnep.

Az Anyák Napja ünnepének ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta az Egyesült Államokból. Ott már 1914-re elérte az édesanyja emléket megünneplő Anna Marie Jarvis, hogy az Anyák Napját nemzeti ünneppé nyilvánítsák. Igaz, élete végére megbánta tettét, és nem akarta nevét az Anyák Napjával kapcsolatba hozni, ugyanis az eredeti elképzeléshez képest, a tisztelet kifejezése helyett, egyre inkább eltolódott az ünnep az ajándékozás felé, miközben Európában is elterjedt az ünnep.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária- tisztelet hagyományaival összekapcsolva, 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában a munkásgyerekeknek. Az Anyák Napja országos bevezetésének gondolatát a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel és 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé.

Az ünneplés módja, az emberek anyasághoz kapcsolódó érzésvilága a különböző korokban talán változott, ám az anya, az anyaság ábrázolása mindig fontos szerepet töltött be a képzőművészetben,  a népi kultúrában. Az anya személyéhez kötődik az új élet létrejötte, a születés csodája, a gondoskodás, védelem, biztonság, segítség, aggodalom, féltés, az anyai fájdalom művészi ábrázolása.

Az ókorban például az anyaság ábrázolása általában istennők alakjában tűnt fel, majd a Mária-kultusz megjelenésével az európai kultúrkörben a Madonna ábrázolások, Mária (Istenanya) és a gyermek Jézus, sokáig az uralkodó motívuma volt az anyaság megjelenítésének. Jó példa erre a Mária-oszlop és a Könnyező Mária Kegykép városunkban. Majd egyre gyakrabban találkozunk szép anya-gyermek kompozíciókkal, ám a nagymamákról sokkal kevesebb alkotás született.

Győr Belvárosának szívében, a Pálffy és Gárdonyi utca sarkán, azonban egy különleges Nagymama vár 2017 óta az arra sétálókra. Az idén 80. születésnapját ünneplő Rieger Tibor Kossuth-díjas szobrászművész alkotása. 

                               Forrás: gyorplusz.hu- Fotó: Marcali Gábor   

A mészkőből készült padon egymás mellett üldögél nagymama és unokája. Ahogy egymásra néznek, a nagyanyáinkkal összefonódó melegség érzését, és a nagymama ölében tartott olvasókönyv, a „Gőgös Gúnár Gedeon", amiből éppen unokájának mond mesét, sok generáció gyerekkorának emlékét idézi. Varga Katalin, József Attila-díjas költő, író, a könyv szerzője 10 évvel ezelőtt hunyt el. Munkásságának emlékét őrzi a Nagymama szobor kedves részlete. Ez volt múlt heti feladványunk. 

                                                  Forrás: Kisalföld
 

                                         Varga Katalin- Forrás: Internet
 

A „Gőgös Gúnár Gedeon” 1962-ben jelent meg, azóta 49 kiadáson van túl. A közel 60 éves mesekönyv, amely az általános iskolák első osztályosainak íródott, lépésről lépésre segítette a kis és nagy betűk megismerését, az olvasás elsajátítását. A versek, mondókák, hosszabb-rövidebb történetek olvasgatása a nagymamák mellett üldögélve, sokak számára az olvasás szeretetét is megalapozta. Generációk emlékeznek még az égszínkék, kemény táblás könyvre, amit később a puha, fűzöld borító váltotta fel. 2003 óta ismét kemény táblába kötve jelenik meg, de színe zöld maradt. Szemünk előtt lebegnek még Lukáts Kató grafikusművész (1900-1990) illusztrációi, aki a Magyarország Érdemes Művésze díjat egy gazdag alkotói pálya elismeréseként vehette át 80 éves korában.

 

A kőpadon Weöres Sándor: Boldogság című versének sorai olvashatóak: „...gurul a labda, sül a fánk, mosolyog hetven unokánk.” Boldog Anyák Napját, Nagymama! 

 

 

 Szerkesztette: Csobay Dániel

 

 

 

 

  

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése