2014. január 21., kedd

Egyedülálló mozgásművészet- 102 éves az euritmia
Nem olyan régen megismerkedtem a budapesti Regionális Waldorf Gimnázium 10. osztályos diákjaival. Még az elmúlt év őszén csodálatos előadással léptek fel Győrben a Petőfi Sándor Művelődési Központban. 
Az osztály képviseletében Freisinger Csillával és Győri Glóriával beszélgettem a waldorf iskolák tantervben szereplő egyik speciális tárgyáról, az euritmiáról.

Az euritmiának számos élettani, lelki hatása van, valamint a kognitív, megismerésen alapuló funkciókra is erőteljes hatást gyakorol. A hazai képzés 22 évvel ezelőtt, 1992-ben indult. Magyarországon Scheily Máriának és Clemens Scheuning-nak köszönhetően már 1989 után tarthattak nyilvános bemutató előadásokat.


Fotó: Csobay Dániel
 
                       „Az euritmia lélekkel teli testi kifejezésformát öltő belső mozdulat.”


Mikor kezdtél megismerkedni az euritmia világával?
Első osztályos korom óta euritmiázom. Mivel a waldorf iskolában kötelező, így már régóta ismerem, szeretem és csinálom. 
Fotó: Csobay Dániel

Mit ad Neked az euritmia? 
Az euritmia olyan élményeket és érzéseket ad, amit sehol máshol nem kaphatnék meg. 

Mennyi gyakorlást, időt vesz igénybe mire összeállnak egyes mozdulatsorok? 
Először megtanuljuk a mozdulatsorokat, ebbe beletartozik a hang és a beszéd is, majd amikor már benne van a kezünkbe és magunkévá tettük, akkor kezdjük el tökéletesíteni. Utána kezd folyamatossá válni az egész. Heti 1x 2 vagy 3 óránk van, attól függ mennyire vagyunk fáradtak és hogy hol tartunk.

Amikor már egy adott előadásra készültök mennyi időtök van egy teljes euritmia előadás tökéletesítéséhez?
Attól függ hogy milyen a darab, hosszú, rövid, egyszerű vagy még nehéz is kicsit. Mi körülbelül egy évet szánunk rá, de fél év amíg betanuljuk. 

Milyen kifejezésmódokat különböztettek meg az euritmiával?
Megkülönböztetünk beszéd hangzó mozdulatokat, minden betűnek van egy mozdulata és így lehet ABC-t is mutogatni, a zenében pedig minden zenei hangnak van egy helye és ott kell mutatni. A magánhangzók inkább a beszéd lelki tartalmát közvetítik, míg a mássalhangzók a lélek külvilágra való reagálását tükrözik.

Fontos alapanyaga az euritmiának a zene. Van kedvenc euritmia zenétek?
Igen. Csajkovszkij -től a Diótörő volt az egyik darabomnak a zenéje, nagyon szerettem, aztán Beethoven-t, Chopin-t, Mozartot és még sorolhatnám.

Fotó: Csobay Dániel
Az előadásban nélkülözhetetlenek a fellépő ruhák.  Az euritmiához mik az elvárások?
Az euritmiához nagyon finom anyagokat viselünk. Ezek között van selyem, de van csak sima anyagú is. Nélkülözhetetlen a selyemfátyol is, attól lesz igazán varázslatos az egész. Aztán még az elvárások közé tartozik az is, hogy például bokáig érő legyen a ruhánk, ami nem szabad, hogy a nyakunkat befedje és csuklóig érjen. A selymet pedig hozzá kell patentolni a selyemhez. Az euritmiának fontos alapja még a vers is.

Hogyan történik a versek kiválasztása? Az euritmiához választják a verseket vagy euritmiát igazítjátok a vershez?
Mindegyik állítás igaz, összekombinálva. Általában előbb kiválasztják a verset, majd hozzátesszük a hangzókat és a mozdulatokat. 

 

Fotó: Csobay Dániel


Az euritmát, mint gyógymódot is alkalmazzák. A gyógyeuritmia az antropozófus orvoslás és gyógyászat egy speciális vállfaja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése