2014. január 28., kedd

Eszti szervezete jól reagált, újra edzésekre járCsaládtagjai, ismerősök, barátok szorítottak Eszti gyógyulásáért. Bokaműtét miatt egy korábbi vágya nem tudott teljesülni. Később megismerkedett egy újabb sporttal, a sárkányhajózással, melybe rengeteg időt, energiát belefektetve óriási eredményeket értek el csapatával.
Tavaly nyáron négy nappal a Sárkányhajó Világbajnokság előtt megtudta, hogy súlyos betegsége van. A bajnokságon még részt vett és utána nehéz időszak jött az életébe.

Most, mindenki örömére Fias Eszti szervezete jól reagált. Vele beszélgettem a sárkányhajózásról és gyógyulásáról.

Milyen szerepe van a sportéletben a sárkányhajózásnak?
A sárkányhajózás egy nagyon kemény vízi sport. Sajnos nem olimpiai sportág, emiatt nem kap olyan anyagi támogatást. Én 4 és fél éve vagyok a Rába Sárkányhajó Club sportolója, a klubunk a Magyar Sárkányhajó Szövetséghez tartozik.
20-an ülünk egy hajóban, így közösen osztozunk a sikerben vagy éppen a kudarcban. Nagyon jó közösség alakult ki Sziklenka László edző irányítása alatt. Ajánlom mindenkinek ezt a sportot, aki szeret vízen és friss levegőn lenni. 

Hetente hány óra edzésre van szükségetek, hogy edzésben legyetek, ne essetek ki a ritmusból? Hol zajlanak az edzések?
Heti 6 csapatedzés van, és ezen kívül lehet még kiegészíteni konditermes edzéssel vagy kocogással, biciklizéssel, úszással. A téli edzések a Bercsényi iskolában történnek, ott van tanmedence. Az év egyéb időszakában, amikor jó idő van, az edzések természetesen a vízen zajlanak, a belvárosi El Paso csónakház a bázisunk. 

Hogyan kerültél kapcsolatba a sárkányhajózással, mint sporttal, korábban még balettoztál is…
Valóban, 8 évig balettiskolába jártam, a vágyam az volt, hogy táncpedagógus legyek. Sajnos a bokámat kétszer műteni kellett, így nem maradhattam ezen a pályán. Karatézni kezdtem, de a bokám állapota nem engedte a versenyzést. Én pedig szerettem volna megmérettetni magam. Szüleim egyik barátja, Mátai Zsuzsi néni ajánlotta a sárkányhajózást, ezért örökké hálás leszek neki! Így kerültem a vízre. 

Részt vettél már, versenyeztél és kitűnő eredményeket értél el csapatoddal Világ-, és Európa Bajnokságon is. Hogyan zajlanak ezek a bajnokságok? Milyen élményeid vannak? Milyen érzés volt a dobogó legtetején állni?
Számomra nagy megtiszteltetés volt bekerülni Magyarország sárkányhajó-válogatottjába, így már több nemzetközi versenyen is részt vehettem.  Az amsterdami EB-n 3 ezüst- és 1 bronz érmet, Angliában, a nottinghami EB-n 3 arany- és 1 bronz érmet akasztottak a nyakunkba, a tavalyi szegedi VB-n pedig 3 ezüstérmet sikerült megszerezni.
A nemzetközi versenyeket megelőzően válogató versenyek vannak, ahol csapat- és egyéni szinten is meg kell mérkőzni. Ha kialakulnak a leendő csapatok, az összeszokás miatt együtt edzőtáborozunk. Meg kell szokni azt a helyzetet, hogy akikkel előzőleg ellenfelek voltunk, ezután egy csapatban fogunk küzdeni egy célért, hogy Magyarországnak érmet, illetve dicsőséget szerezzünk.
A versenyeken különböző kategóriákban lehet rajthoz állni: u18, u23, premier, senior, grand senior, és ezen belül női, open –nyitott- és mix - nők, férfiak együtt- . A versenyek menete leginkább a kajak-kenu versenyekhez hasonlít. 


Rengeteg szép élményem van a nemzetközi versenyekkel kapcsolatban, sok szép helyen jártunk, érdekes embereket ismerhettünk meg, egy hongkongi sráccal azóta is tartom a kapcsolatot. A dobogón állni mindig nagyszerű érzés, akár hazai bajnokságon, akár nemzetközi versenyen nyerünk érmet. Ilyenkor nem csak magunk miatt örülünk a győzelemnek, hanem az edzőnk, a csapattársaink, a klubunk miatt is. Eszünkbe jut a sok edzés, elvégzett munka, hogy érdemes volt végig csinálni.


Nagyon drukkoltunk Érted, szorítottunk gyógyulásodért! Sikerült teljesen felgyógyulnod? Honnan meríted a sok erőt, energiát?
A nyári VB előtt 4 nappal tudtam meg, hogy beteg vagyok, kiderült, hogy hodgkin lymphomám van, ami tulajdonképpen egy nyirokrendszeri daganat.  A VB-n még részt vehettem, de aztán egy nagyon nehéz időszak következett az életemben, erős kemoterápiát kaptam 5 hónapon keresztül. Kihullott a hajam, a szemöldököm, lefogytam, de nem hagytam el magam, hiszem mellettem állt a családom, barátaim, a sporttársaim. Hihetetlenül sok szeretetet, odafigyelést kaptam végig. De most megkönnyebbülhettem kicsit, mert jól reagált a szervezetem a kezelésre. Még lehet, hogy kapok sugárkezelést, de ha szerencsém lesz, kihagyhatom. Most folytathatom a tanulmányaimat is, visszatérek a rendes kerékvágásba. Elkezdtem újra edzésre járni, szeretnék az idei szeptemberi ravennai klub VB-n a csapat tagja lenni.  

A sárkányhajózás magyarországi elterjedése 1995-ben kezdődött a német PG Mannheim kajak-kenu klubbal való kapcsolat révén. Ebben a csapatban helyet kapott néhány magyar győri és paksi kajakos, kenus. Az első hazai klubok egyike volt a győri Rába Sárkányhajó Club, 1997. februárjában alakult.

Írta: Csobay Dániel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése