2014. január 22., szerda

Feltárultak "A titkos gyűjtemény" titkai a Magyar Kultúra Napján

A Magyar Kultúra Napján rendhagyó tárlatvezetéssel örvendeztette meg a festészet és művészettörténet iránt érdeklődőket a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum főépületében, az Esterházy-palotában. (Győr, Király u. 17.)

A titkos gyűjtemény - Remekművek Aba-Nováktól Vaszaryig című kiállítást 17-18 óráig Fülöp Szabolcs tárlatvezető mutatta be a nagy számú érdeklődőnek. A műkedvelők érdeklődése estére sem esett vissza. Mintegy 100 ember várta Grászli Bernadett művészettörténészt, a múzeum igazgatóját a 18 órakor kezdődő tárlatvezetésen. Az igazgatónő kifejezte köszönetét a nagy érdeklődés iránt, majd két csoportban zajlott a vezetés.

Fotó: Csobay Dániel
A rendkívüli kiállítás iránt már nemzetközi sajtóérdeklődés is mutatkozik, emelte ki Grászli Bernadett. Az igazgatónő büszkén fedte fel a gyűjtemény titkait és a kiállítás létrejöttének kulisszatitkait. 
Megismerhettük Kövesi István és feleségének történetét, féltve őrzött műgyűjteményük létrehozásának körülményeit és és a modern magyar festőművészet klasszikus számos remekművét. 

Fotó: Csobay Dániel
Kövesi István a madarakkal kelt, húsokat csontozott, majd nyitva tartási időben kiszolgálta a vevőket hússal és a polcokon sorakozó 10 literes savanyúságokkal. A zárás után pedig felment az emeleti lakásába, ahol 230 festmény várta. Ebbe a titkos világba pillanthattak be az érdeklődők a Rómer Múzeum falai között.

Ez a kollekció a szocializmus évtizedei alatt jött létre, a  rejtőzködő magángyűjtemények utolsó nagy példája.


Fotók: Csobay Dániel


Ízelítő a tárlatvezetésből:


http://youtu.be/3VhqxsrIGEsNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése