2014. január 23., csütörtök

Ritka kincsek

A győri Egyházmegyei Levéltár "Arte et scientia Művészek és tudósok iratai" címmel nyitott időszaki kiállítást az elmúlt év szeptemberében. A február 1-ig hirdetett tárlatot a nagy érdeklődésre való tekintettel a hónap végéig látogathatják még a ritka kincsek iránt érdeklődők szerdánként és csütörtökönként -mondta el Nemes Gábor levéltáros.

A kiállított dokumentumok különlegesek, vannak igazi kuriózumok. A bemutatott legrégebbi kézirat 1549-ből származik, különleges Alfonsus asztrológus horoszkópja 1560-ból. Megtalálhatóak itt hírességek (Jászai Mari, Richter János, Kisfaludy Károly) keresztelési bejegyzései, számla  Melchior Hefele osztrák építész kézírásával 1773-ból valamint Franz Anton Maulbertsch osztrák festőé 1774-ből. Látható még Révai Miklós nyelvész 1807-ben írt nyugtája, sőt magánlevelek ( Szegedy Róza férjének írt német nyelvű levele)  valamint Mayrhofer József győri kanonok 1852-ben, 1857-ben, 1868-ban készült fényképei is szerepelnek a kiállított dokumentumok között több más irat mellett.

Fotók: Cs.É.
 
A tárlókban elhelyezett ritkaságok a levéltár féltve őrzött kincsei. A bemutatás sikerén felbuzdulva már a következő kiállítás anyaga is körvonalazódik, ami a pecsétek világába nyújt betekintést márciustól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése