2014. március 28., péntek

„Ez azért más, mint a pályán” – beszélgetés Szasa Sztevanoviccsal
A bajnoki címvédő Győri ETO csapatának sportigazgatójával, Szasa Sztevanoviccsal beszélgettem a napokban.
Az egykori kapus 2004-ben érkezett a találkozások városába, és nagyjából három hónapja, az idei téli átigazolási időszakban vonult vissza a játéktól.

Szasa az interjúban beszélt új állásáról, a csapat idei teljesítményéről és persze a jövőbeni tervekről.

Hogy értékeli a csapat jelenlegi teljesítményét?
Három hónapja vagyunk itt, új edzővel, igaz a keret a régi. úgy hiszem, 50%-ban lehetünk elégedettek. Egy meccsünk volt, amit meg kellett volna nyernünk, ez pedig a Pécs elleni találkozó volt. De erről szól a futball, hogy nem lehet kiszámítani. Szerintem jó úton haladunk, jó hangulat van az öltözőben. Sikerült legyőznünk a Videotont és szombaton is szeretnénk megszerezni a 3 pontot (ez sikerült is a Paks otthonában- szerk.).
A Pécs elleni mérkőzésen mi lehetett a hiba? Nagy kontraszt volt az utána következő Videoton meccshez képest. Esetleg, sikerült megoldani azt a problémát, ami meccs elvesztéséhez vezetett?
Ha visszanézzük a meccset és a statisztikáit, látjuk, hogy minden oldalról megnyertük ezt a találkozót, a lövések, a szögletek, labdabirtoklást nézve is, csak a gólokban kaptunk ki 5-2- re. Mindenben jobb lett a statisztikánk, mint az ellenfélé, de nem nyertük meg a meccset, ami pedig a legfontosabb. Ehhez a szerencse is kell, de lehet sokféle képpen elemezni. Lehet, hogy jobban játszol, de kikapsz. Nem akarom azt mondani, hogy jobbak voltunk, mint a Pécs, hisz a focit gólra játsszák. Szerintem azért az egyik legjobb játék ez, mert játszhatsz jobban az ellenfelednél és így is veszíthetsz, de lehet, hogy rosszabbul teljesítesz, mégis megnyered a találkozót. Lesznek olyan mérkőzések, amikor kellene a 3 pont, de kikapunk, és olyan is, mikor hátrányból fordítjuk meg az eredményt. Volt ilyen már többször is. Ami a pályán történik, az az edző és a játékosok feladata, nekik kell megoldaniuk a problémákat. Nekem más a feladatom, másban tudom őket segíteni.
De ezt a meccset lezártuk, nem akarok foglalkozni vele, most csak előre nézünk.
A tavaszi fordulóból még 10 mérkőzés hátra van (a beszélgetés a Paks ellen, idegenben megnyert bajnoki előtt készült – szerk.). Kik azok a csapatok, akiktől a legjobban tartanak?
Már kétszer játszottunk a Videotonnal, a Fradival és a Diósgyőrrel, így maradt mondjuk a Debrecen.
De nem lehet senkit sem lebecsülni, jó példa erre a Pécs. Nem akarom azt mondani, hogy őket lebecsültük, de minden meccsen 100%-osan kell koncentrálnunk és teljesítenünk, hogy megnyerjük a meccset, mert nincs könnyű ellenfél.
Mit gondol, lesz ünneplés a szezon végén?
Remélem igen, de ettől nagyon messze vagyunk. Még 10 meccs hátra van a szezonból. Minden meccset megpróbáljuk megnyerni, de hogy mi lesz nyáron, még nem tudni.
Gondolom, a jövő évtől is cél a szereplés az európai porondon.
A Győri ETO-nak ez minden évben cél, remélem erre jövőre is lesz lehetőségünk.
A volt vezetőedző, Pintér Attila mostanra már be is mutatkozott a válogatott kispadján. Ha jól tudom, Ön és Vincze Ottó javasolták Horváth Ferencet utódjául.  Meg van elégedve a teljesítőképességével?
 Igen, már 3-4 mérkőzés van mögötte. Igen, tényleg mi javasoltuk Őt új edzőnek. Remélem olyan sikeres lesz nálunk, mint Attila volt.
Ha már a nemzeti tizenegynél tartunk: Hogy értékelné az ETO játékosok válogatottban mutatott teljesítményét?
Meg lehet őket dicsérni, ugyanis most 7 futballistánk van a válogatottban, a felnőtt csapatban, és rajtuk kívül is sok játékosunk szerepel az utánpótlás csapatunknál, például az U 21 és U 19- es keretben.
Esetleg tudja már milyen  igazolásokra lehet számítani a nyáron?
Már van pár név noteszban. Biztos, hogy a nyáron változás lesz. 7-8 futballistánknak jár le a szerződése, majd meglátjuk kikkel fogunk hosszabbítani, ez a teljesítményüktől függ.
Van pár fiatal játékos, akik csatlakozni akarnak az első kerethez, és lesz 2-3 külföldi igazolás is. Bár erre még van időnk. Most egyelőre a bajnokságra koncentrálunk. Minél jobb teljesítményt szeretnénk nyújtani.
Úgy tudom, szívesen részesíti előnyben a helyi fiatal tehetségeket.
Ez nekünk egy új koncepció. A klub vezetősége úgy döntött, hogy jobban a saját nevelésű játékosokra támaszkodik, és vannak páran, akikkel tényleg meg vagyunk elégedve. Remélem a nyáron és a következő évben minél többen fognak csatlakozni az első csapathoz.
Több olyan játékos van a csapatban, aki a szezon nagy részén nem kerül be a keretbe, nekik meg kell adni a lehetőséget, hogy ők máshol tudjanak bizonyítani.
Az idén ősszel is megrendezik az utánpótlás csapatok számára az Audi Kupát?
 Igen, ebben az évben is meg fogjuk tartani ezt a tornát. Épp úgy, mint tavaly, vagy idei esetleg még erősebb lesz. Valószínűleg szeptemberben vagy augusztusban kerül rá sor, attól függően, hogy mikor érnek rá a csapatok. De ez még szervezés alatt áll.
Szeretnénk, ha ez egy hagyomány lenne nálunk, és évről- évre jobb és nehezebb csoportok lennének.
És Ön hogy érzi magát, hogy már nem a pályán, hanem ebben az irodában dolgozik?
Megszoktam, hogy a pályán vagyok, ez azért más. Föntről nagyon nehéz nézni, hogy nem tudsz segíteni a csapatnak, de meg lehet szokni.
Nem akarok nagyon előre tervezni. Próbálok úgy teljesíteni, mint eddig a pályán, és remélem, sikeresebb leszek ebben a munkában, mint kapusként.
Kapusként is nagyon jól teljesített, de gondolom most is megbirkózik a feladatokkal.Igen, de most nagyobb céljaim- feladataim vannak ebben a munkában, de mindennap megbirkózok velük.

Írta: Kamocsai Rita


 

Fotó: Czinger Orsi

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése