2014. augusztus 26., kedd

Győri HistóriaA győri történelem 2000 évének izgalmas fejezeteibe teszünk időutazást az augusztus 30-én 15:00-kor kezdődő két órás „Győri História” című különleges városnéző sétánkon.

A város közismert, vagy kevésbé ismert műemlékei között tett séta során megelevenedik a régi Győr: a római Arrabona, a fényes középkori püspöki székhely, hazánk legnagyobb végvára, a török hódoltság határán fekvő gazdag kereskedőváros, a folyókon zajló élénk kereskedelem, vagy a reformkor szellemi pezsgése. A város történetén keresztül az itt élt emberek életébe is bepillantást nyerhetünk. Győri püspökök, kereskedők, városi polgárok alakját idézzük fel, de szó lesz a Győrbe látogató uralkodókról, Mátyás királyról és Napóleonról is.

A program egyik fénypontjának ígérkezik a Kőtárban tett látogatás, ahol ősi titkokra bukkanhatunk. A bástyaudvarban a török idők emlékei mesélnek a hajdani erős győri várról, és a város visszafoglalásának cseles történetéről. A kazamatákban elhelyezett római kőtár kiállítása még régebbre repít vissza minket. Mitológiai történetek elevenednek meg a faragott köveken, és a séta közben azt is megtudhatjuk, hogy a római utak menti mérföldköveknek a távolság jelzésén túl milyen szerepük volt még, valamint, hogy miképp próbálták távol tartani a szarkofágoktól az illetéktelen látogatókat. Egy korabeli szerelmi háromszög nyomára is bukkanunk még sok más érdekesség mellett. 

Ezúttal is „Új utak, új élmények” várják a sétáinkon résztvevőket! 

A bejegyzést Kauker Bálint az Original Balance Kft. idegenvezetője készítette, aki szeretettel várja az érdekes történetek iránt érdeklődőket szombaton.

Jelentkezéseiket a www.gyeregyorbe.hu oldalon vagy az idegenvezetes.gyor@gmail.com e-mail címen adhatják le.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése