2014. augusztus 14., csütörtök

Négykerekű tekergő

Különleges városnéző sétát szerveztünk augusztus 8-án "CAMELOT" Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesülete tagjainak. Ez a séta egy már korábban megkezdett városnézés folytatása volt, amit egy nyári zivatar szakított félbe. Az Egyesület tagjai örömmel várták a sétát, a program az Élményalap részévé vált. Az Egyesület azzal a céllal jött létre, hogy a baleset, vagy betegség folytán mozgássérültté vált emberek életében bekövetkezett radikális, és maradandó változások feldolgozását lehetőség szerint megkönnyítsék, a mozgássérült személy társadalmi integrációját elősegítsék, számukra szabadidős és sport programokat szervezzenek, segítsék tanulási, illetve munkavállalási törekvéseiket. 

Az Original Balance Kft. egy kulturális szabadidős programot kínált fel és városnéző sétára vitte az érdeklődőket.

 
Fotó: Cs.É.

A tematikus séta témája "Győr 7 csodája" volt. Első sétánkat július 11-én vezettük, amin szép számmal megjelentek a Facebookon toborzott önkéntes segítők is. Segítő "Angyalaink" részvételével mozgássérült vendégeink számára is közös élménnyé vált a városnéző séta.

Fotók: Csobay Dániel


Az Egyesület tevékenysége nagyon sokszínű, nagyon gazdag programot kínálnak tagjaik számára. Társadalmi figyelemfelkeltő és érzékenyítő akciókat szerveznek, segítik a mozgássérült fiatalok EVS-ben, Európai Önkéntes Szolgálatban való részvételét, szabadidős, kulturális- és sportprogramokat, utazásokat, kirándulásokat szerveznek.


2013 őszén 7 másik egyesülettel csatlakoztak az Élményalaphoz.


Az Élményalap pontosan úgy működik, mint egy banki alap, csak nem pénzt kell beletenni, hanem élményt.

Az Élményalap program lényege a fogyatékossággal élő emberek élményszerzésének támogatása, a közösségben rejlő segítő szándék felkeltése, felmutatása, a társadalmi elfogadás és befogadás, valamint az egymásról szerzett közös tapasztalatok elősegítése. A lényeg, hogy legyen több találkozás és beszélgetés a fogyatékossággal élők és az "épek" között.


Az Élményalap egy olyan program, amely segít felhívni a figyelmet arra, hogy minden ember a saját lehetőségeihez mérten tud adakozni, ha akar. Arra épít, hogy nem szükséges sem gazdagnak, sem segítő szakembernek lenni ahhoz, hogy másokon segítsünk. Elég egy élmény, melyet mindenki a saját lehetőségeihez, erőforrásaihoz mérten tud felajánlani. A lényeg tehát nem a pénz, hanem az önkéntesség és a másoknak nyújtott élmény alapú támogatás. 


"Szép számmal érkeztek az élmény felajánlások az egyesülethez"- mesélte Pécsi Gertrúd, a Camelot Egyesület titkára, aki koordináló szerepet tölt be a programban; vagyis összeköti az élmény felajánlóját a kedvezményezettekkel. "Volt már gyöngyfűzés a FÁNO fiataljai számára, családi hétvége hallássérültek számára, látogatás a Mobilisbe és még sok más érdekes élmény. Némely élmény felajánlója nem is egy alkalomra, hanem sorozatosan teszi lehetővé az élmények megvalósulását: jógázás az ÁHI jóga vezetője jóvoltából, főzősuli a Mákvirág Főzőiskola vezetőjének felajánlására. Így nem egyszer vettünk részt mozgássérültekkel belvárosi sétán, ahol Csobayné Pintér Éva idegenvezetésével Győr csodáival ismerkedhettünk meg"- számolt be élményeikről Gerti.Több kedves visszajelzés érkezett a séta résztvevőitől:"Nagy örömmel vettem részt egyesületünk tagjaival a Győr 7 csodája című sétán, amit Csobayné Pintér Éva ajánlott fel Élményalapunkba! Élvezettel hallgattam az érdekes városi legendákat, jó volt megismerni a szép épületek történetét, illetve a városhoz kapcsolódó híres emberek életét. Sok csoda van a városban, ami mellett eddig elmentünk.
A séta óta előfordul, hogy mosolyogva megyek el egyik másik helyszín előtt, mivel eszembe jut, amit  Éva mesélt az adott helyről! Köszönöm a sok szép élményt! :-)" -írta Gerti."Nagyon tetszett a városnézés. Köszönöm a szervezőknek, hogy ott lehettem. Jó kikapcsolódás volt és nagyon tetszett az is, hogy több nevezetességet is megismerhettem  Győr városából" - üzente nekünk Adrienn. 

Mondhatom, idegenvezetőként én is "új utakkal,új élményekkel" gazdagodhattam. Minden bizonnyal folytatni fogjuk még közös kalandozásunkat Győr látnivalói között!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése