2015. február 1., vasárnap

Új utak, új élmények kódexek és corvinák között


Január utolsó napján egy igazán különleges helyen kalandozhattak velünk mindazok, akik  a Litera-Túrát választották a hétvégi programok egyikének.


Ezúttal nem csak Győr XVIII. és XIX. század irodalmi életének nyomairól szólt a tematikus séta. Január 31-én kedves vendégeinkkel ellátogattunk a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárba, ahol Kiss Tamás igazgató kalauzolta az érdeklődőket az ősnyomtatványok és kódexek, könyvritkaságok között. 
Az intézmény közel 80 ezer könyvet, 140 ősnyomtatványt őriz. Kódexeik közül az egyik legkülönlegesebb, az úgynevezett Zalka-antifonálé, amely az 1400-as években íródott Nagyváradon. A séta különlegessége volt a Mátyás Corvina megtekintése, ami a könyvtár egyik féltve őrzött kincse.
A látogatást  egy órás séta követte a télies hangulatú belvárosban. A szikrázó napsütésben felkerestük azokat a helyszíneket, amelyek a nagy humanista király emlékét idézik fel Győrben, majd a könyvnyomtatás történetére tekintettünk vissza és felidéztük Győr első nyomdájának, a Streibig később Sauerwein nyomdájának működését tevékenységén keresztül. Végül a város irodalmi életének legjelentősebb éveit is felidéztük, amikor az első magyar nyelven megjelenő napilap a "Hazánk", 1847. január 1-től 1848. augusztus 6-ig a magyar irodalmi élet központjává tette városunkat.
Az irodalom és kultúrtörténet iránt érdeklődők ismét új utakon járhattak és új élmények részesei lehettek
A séták februárban egy újdonsággal folytatódnak! Február 14-én Love Story-k Győrben címmel vezetünk sétát. Bővebb információ: www.gyeregyorbe.hu


Fotó: Csobay Dániel


Fotó: Csobay Dániel

Fotó: Csobay Dániel

Fotó: Csobay Dániel

Fotó: Csobay Dániel
Fotó: Csobay Dániel
Fotó: Csobay Dániel

Fotó: Csobay Dániel


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése