2015. március 22., vasárnap

Gáti Oszkárnak széles a repertoárjaMájus 7-én 19 órakor reflektorfénybe kerül a győri Menház Színpad. Gáti Oszkár Jászai Mari-díjas színművész az új kezdeményezés művészeti vezetője. Esteket szervez országos hírnevű színművészekkel, előadókkal.


40 év tartalmas színművészi pályafutás után, hét évvel ezelőtt egy emlékezetes társulati ülésen búcsút intett a színpadnak. Mi motiválta most a kínálkozó lehetőségen túl arra, hogy létrehozza Győrben a Menház Színpadot? 

Van még bennem egy kis energia, gondoltam felhasználom, elpazarolom erre. Abban bízom, hogy Győrben egy fontos lépés ez, hogy megismerjék testközelből azokat a színészeket, akiket egyébként csak televízióban vagy moziban látnak. Valljuk be, hogy mindezért felutazni Budapestre, sok költséggel járhat a családoknak. Úgy gondolom, manapság aktuális kérdés, hogy a kultúrához hogyan lehet hozzájutni. A győrieknek a magyar színházművészeti élet olyan szegmensét kínáljuk, amit nem minden nap kaphatnak meg.

Kossuth- és Jászai Mari-, Príma Primissima- díjas, Érdemes Művész, a Nemzet Színésze díjakkal kitüntetett színművészeket „hoz” városunkba, ahogy ígérte a színházi szakma színe-javát, amiért a győriek hálával  tartozhatnak Önnek! Készen áll már minden az Öt Templom Fesztivál előadásaihoz?

Ó, nem kell ezért hálálkodni. Már sok minden készen áll. Lámpákat például az ország színházigazgatóitól kaptam. Még több feladat áll előttünk, ami sok kiadással jár. Be kell  szigeteltetni például az ablakokat, kell egy dobogórendszert csináltatnunk, hogy minden néző lásson. Ha valaki szeretné valamilyen módon támogatni a Menház Színpadot, azt nagyon szépen megköszönjük. Aki felajánlana egy összeget, amit örömmel ad a színháznak, meg tud keresni engem személyesen.

Van olyan az Ön számára kedves író, költő vagy mű, amit feltétlenül szeretne bemutatni a Menház Színpadon? Hogyan válogat a győri közönségnek?

Kialakult egyfajta kereséskoncepcióm. Kész előadásokat, produkciókat nézek meg és őket hívom meg vendégként. Csak addig lehet nyújtózkodni, ameddig a takarónk ér. 5x3 méteres színpaddal rendelkezünk, erre keresek és hívok olyan produkciókat, amelyek oda elférnek. Ezek maximum háromszereplős darabok lehetnek. Tehát fontos a térbeliség és ezután elsődleges a minőség. Mivel én vagyok a Menház Színpad művészeti vezetője, valahol az én ízlésem, hogy kiket hívok meg. Azokat a kollégákat kértem fel, akiket szeretek, akikkel együtt dolgoztam és számomra fontosak. Biztos vagyok benne, hogy ezeket a művészeket a közönség szereti és eljön az estjükre. Természetesen jövőre, ha sikeres lesz ez az első hónap és a nézőknek is tetszik és megszeretik a mi színházunkat, akkor lesznek más produkciók is. Hamarosan elutazok Tatabányára  és remélem, hogy az ott zajló Monodráma és Stúdiószínházi Fesztiválról is tudok előadásokat hozni. Jövőre ezzel is színesedhet a paletta. Nagyon komoly egyeztetések folynak a háttérben.

Nyárra tervez előadásokat? 

Azt gondolom, hogy nyáron mindenki nyaral és nem vagyok biztos benne, hogy akkor is mennének színházba. Magyarországon nem divat a nyári színház. Ugyanakkor Londonban természetesen ez nem probléma. Ha majd a következő évad jól sikerül és lesz rá igény, akkor lehetséges, hogy újra átgondolom.

Kiknek ajánlja ezeket a rangos, színvonalas esteket?       

A műsorterv magáért beszél, talán nem is kell külön ajánlani. Szerencsére már most nagy az érdeklődés. Tisztában vagyok azzal, hogy nem mindenki színházrajongó. Aki látja ezt a műsort, szereti a színházat és a színészeket, annak biztos érdekes, izgalmas esték lesznek. Azoknak is örömmel ajánlom, akik szeretik az „intim színházat”, amikor a színész karnyújtásnyira van az embertől. Láthatják legkisebb rezdüléseit, arckifejezéseit. 

Valaha közkívánatra még visszatérne a színpadra?

Nem. Nem gondolok rá. Szép volt, jó volt, elég volt. 40 év… eddig cipelgettem, most már vigye más a szakmát. Látom a korlátaimat és tudom a határaimat, maholnap 70 éves leszek…

Felismerik még ennyi idő után az utcán?

Mondjuk igen. 25 évvel ezelőtt játszottam Győrben az első szerepemet a Cyrano de Bergerac című darabban Cyrano-t. Szerintem egy mai fiatalnak már nem nagyon mond semmit a nevem.

Ez biztosan nem egészen így van, hiszen rengeteg szép szerepet hagyott maga mögött. Lear király, Othello, III. Richard, Ványa bácsi, „Hyppolit a lakáj”-ban Hyppolit, vagy akár az utolsó darab is, amiben a győri közönség láthatta Molnár Ferenc: Üvegcipő – je.  Nem vesznek feledésbe jelentős szerepei mint, Lucifer, Ádám az Ember tragédiájában, Danforth főbíróSopronban pedig Proctor a Salemi boszorkányokban ... és még sorolhatnám. Most hogyan készül a Menház Színpad 
május 7-i „premierjére”?

Csak az épületnek lesz premier. Vári Évának, az első előadónknak, csak abban a tekintetben lesz premier, hogy ő „avatja” monodrámájával a színpadot. A nézők beülnek egy vadonatúj színházterembe, ami eddig még nem volt. Jobbára most fizikai munkák folynak, nagyon készülünk. Addig még folyamatosan tárgyalok.

Sok sikert kívánok Önnek!

Köszönöm szépen!

Fotó: Csobay Dániel


A Menház Színpad műsora:

- Május 7.  19 óra  Martin Sherman: Rose  - Vári Éva Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja előadásában. „ Martin Sherman monodrámája Rose életén keresztül éles rajzú portrét tár elénk a 20. századról is, amelyben minden megváltozott, kivéve az erőszakot. Iróniával, nevetve azonban a legsúlyosabb helyzet is könnyebben elviselhető… Szeretne megszabadulni a fejében élő képektől, ezért elmeséli, megosztja velünk élete fontos pillanatait; minden fájdalmat, örömöt és szerelmet. Humorral átszőtt, szívet melengető meséje megkapó jiddis Odüsszeia, amely élni akarásról, bölcsességről és az emberi hitről tanúskodik.”

- Május 8.  19 óra  Platón: Szókratész védőbeszéde  - Haumann Péter  Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, érdemes művész és Halhatatlanok Társulatának örökös tagja előadásában.Szókratész védőbeszéde Platón alkotói korszakának első feléből származik. A dialógus Szókratész perét mutatja be: a vádolók álláspontját, és Szókratész vádakra adott válaszait. A dialógus a halál természetét is tárgyalja.” Haumann Péter lázasan kutató, elmélyülten töprengő, de olykor heves, akár könnyen dühbe jövő aztán ezen is elgondolkodó tudóst személyesít meg, mohó játékkedvvel.


- Május 9.  19 óra   Rob Becker: Caveman- Ősember  Kálloy Molnár Péter színész, költő, műfordító, rendező, énekes előadásában. "A darab a párkapcsolatokról, a klasszikus férfi – női szerepekről, vagyis a csajokról és a pasikról szól: szabad szájúan, szókimondóan és szórakoztatóan.”

- Május 9. 19 óra Időpontváltozás!  „Akit az istenek szeretnek”, élőkoncertes est, Csákányi Eszter Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes művész és 2 fős zenekari kíséretének előadásában. „ Magamról és a női lélek megannyi arcáról mesélek ebben az estben” – mondja a Művésznő. „ Nők végletes lelkiállapotban, akik alárendelik magukat a férfiaknak Akik hiába várakoznak a megbeszélt randevún…” Csákányi Eszter mutatja be őket nagy empátiával és rokonszenvvel, humorral és öniróniával.

- Május 11. 19 óra  Pianínó: Szacsvay László Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész Szép Ernő estje. Rendezte: Benedek Miklós Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész. „Egy ezeréves barátság megpecsételése. A gyönyörű, humoros írásokon keresztül nem csak Szép Ernő élete bontakozik ki előttünk, hanem általa beszél  Szacsvay László, fiatalságról, öregségről, szerelemről, háborúról, elmúlásról – színházról.

-Május 16. 19 óra  Kripli Mari: Lázár Kati Kossuth-, Jászai és Déryné-díjas színésznő, rendező, kiváló művész Jászai Mari estje. „A két színésznő életében fellelhető erős lelki és sorsbeli párhuzamok sarkallták Lázár Katit e monodráma összeállítására. A darab a boldogságról és a keserűségről, a szerepek nagyságáról és a színházi viszonyok kisszerűségéről, önmagáról és pályatársakról, magánéleti küzdelmekről és titkon vágyott reményekről szól.”

Fotó: internet


Jegyek április 7-től a Baross úti Látogatóközpontban, valamint az ÖT TEMPLOM FESZTIVÁL jegyirodájában kaphatók. (Ráth Mátyás tér. 4)

A Menház Színpadon további előadások is lesznek még, figyeljék a további műsort a www.facebook.com/Menház Színpad oldalon és a Baross úti Látogatóközpontban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése