2015. március 18., szerda

Rendkívüli "Angyalséta" - Az Isenheimi szárnyasoltár titkaiA késő gótikus szárnyasoltárok egyik világhírű remeke, Matthias Grünewald leghíresebb alkotása, az Isenheimi oltár lesz a következő, rendkívüli „Angyalséta” témája.
A colmari Unterlinden múzeum világhírű műtárgyának titkaiba, vendégünk és jó barátunk Szirbek István, a Sorbonne-Paris IV. egyetemen végzett művészettörténész vezeti be az érdeklődőket március 27-én.


Tudom többször jártál már Győrben előadóként!

Nagyon szeretem Győrt! Igaz, jobbára Párizsban élek és dolgozok, de az elmúlt években többször eljöhettem a városba. A TIT szervezésében Egyiptom titkai címmel tartottam előadássorozatot, a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtárban – ami ma már Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér- pedig több száz érdeklődő előtt beszélhettem. Most nagy örömmel teszek eleget meghívásotoknak, bízva abban, hogy az „Új utak, új élmények!” programsorozat előadójaként, újra találkozhatok a lelkes győri közönséggel.  
  
Hogyan és miért választottad előadásod témájául az Isenheimi szárnyasoltárt?

Ezzel a hatalmas méretű, több táblából álló, festett oltárral először egyetemista koromban találkoztam. Már akkor is magával ragadott a lélegzetelállító alkotás. Egyszerre találjuk meg benne a késő-középkor és a korai-reneszánsz mesés világát, valamint a francia és az olasz festészet kölcsönös egymásra hatását. Egészen kivételes, ahogy a mű elénk tárja az ismert bibliai történeteket. Láthatjuk Jézust a kereszten, akivel együtt szenvedünk, Máriát az angyalok körében, akik dicshimnuszt zengve adnak földi-égi koncertet és a szenteket, akik közbenjárnak értünk.

Kinek ajánlod az előadást?

Mindenkinek! Kicsiknek és nagyoknak, hívőknek és nem hívőknek egyaránt!
Ha jól megfigyeljük a három részből álló festményt, pillanatok alatt besétálhatunk egy mesés világba!  Beléphetünk a szerzetesekkel Franciaország csodálatos templomegyütteseibe, ott állhatunk a Golgotán a Megváltó keresztfájánál és pillanatok alatt eljuthatunk a távoli Szent Földre is. Ez az angyali koncert kíséretében történő, színekben pompázó képzeletbeli utazás segített a betegeknek is a jobbulásban is. Hogyan gyógyítottak a szerzetesek a hit erejével, a szemet gyönyörködtető alkotás szépségével? Ezekre és még sok más érdekes kérdésre keressük együtt a választ a vetítettképes előadáson 2015. március 27-én. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
  
Szirbek István beszélgetésünk során kiemelte, hogy nagy figyelemmel kíséri az „Új utak, új élmények!” tematikus séták programjait. „ Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ebbe most bekapcsolódhatok és gazdagíthatom azt a fantasztikus munkafolyamatot, amit elindítottatok Győrben!” – mondja.

A művészettörténész egyenesen Párizsból érkezik hozzánk. Előadását egy beszélgetés követi majd.  "Paris Je t'aime" címmel Csobay Dániel kérdez az előadótól.

 Az "Angyalkoncert szemnek és léleknek" című előadás március 27-én pénteken, 18 órakor kezdődik a Hotel Konferenciában ( Győr Apor Vilmos Püspök tere 3.)

Belépő díj: 1500 Ft/fő


A PROGRAMRA ELŐZETES REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES a helyszín befogadóképessége miatt.
idegenvezetes.gyor@gmail.com címen vagy a 06/30 2949174-es telefonszámon.Fotó: Csobay Dániel


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése