2015. április 3., péntek

ÉlménykoncertA világon egyedülálló rendezvény szervezésén és megvalósításán dolgozik Katona Kati Elischer Balázs orgonaművésszel. „Az orgona és kávé harmóniája” című különleges orgonakoncertnek exkluzív „otthont” ad április 25-én 17 órától a Hotel Konferencia, Borsos termében.

Katona Kati 25 éve foglalkozik párjával együtt az egészséges életmóddal, a lúgosító wellness kávéval pedig több, mint 2 éve.
Elischer Balázs 1988-ban született Szombathelyen. Zenei tanulmányait 6 évesen kezdte Szombathelyen a Bartók Béla Zeneiskolában, zongora szakon. 11 évesen kezdett orgonálni. A győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után 2006-ban a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatója lett, ahol 2011-ben szerzett orgonaművész-tanári diplomát.
2011-ben a szegedi nemzetközi orgonistatalálkozón arany minősítést kapott. 2012-ben Olaszországban a mondainoi Marcello Galanti Nemzetközi Orgonaverseny első helyezettje volt.
Rendszeresen koncertezik szólistaként, valamint énekesekkel, kórusokkal és hangszeresekkel is. Magyarországi helyszínek mellett fellépett Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Olaszországban. Repertoárjának gerincét a barokk, francia romantikus és impresszionista szerzők művei alkotják, de szívesen játszik reneszánsz, korabarokk és kortárs műveket is.
Koncertrepertoárjának fontos részét képezik a harmóniumra írott művek, amelyeket saját hangszerén, egy több mint 110 éves Schiedmayer szalonharmóniumon szólaltat meg. Több orgonához írt szakértői véleményt, valamint céljának tekinti a régi értékes, használaton kívüli hangszerek megmentését. Koncertjein a friss, lendületes műsorválasztást és a közönség jó hangulatát, valamint orgonával való megismertetését tartja szem előtt.

A két szervezővel beszélgettem.

Hogyan született meg a „Az orgona és kávé harmóniája” rendhagyó orgonakoncert ötlete?
Elischer Balázs: Rendhagyó orgonakoncertünk ötlete teljesen spontán módon született meg. Arra gondoltam, hogy milyen jó lenne a gasztronómiát és a kávé különleges ízvilágát összekapcsolni az élvezettel, egy olyan eseményt szervezni, ahol egyszerre találkozik az élmény és az élvezet.

Mitől és miben lesz egyedülálló ez a program?
Katona Kati: Balázs orgonaművészként olyan zenedarabokat válogat, amivel érzékeltetjük a kávé erejét, aromáját és illatát. Zenével fűszerezzük a kávékat, íz hatás, hangulat, illat, érzelmi oldalról. A program ideje alatt, a kávékhoz válogatott zeneművek elhangzása közben, három féle egészséges kávét és egy forró csokit kóstolhatnak meg a koncert résztvevői. Az érdeklődők megtudhatják a koncerten az előadott művek tartalmát és mindemellett a hozzákapcsolt kávéról is információt kapnak.
Elischer Balázs: Hangfestés jelleggel állítottam össze a program repertoárját. A fekete kávéhoz például egy drámai művet választottam, a Latte-hoz kicsit éterit…

Az olasz gasztronómia kikerülhetetlen része a kávé. Mit jelent számotokra a kávé és a kávézás, mint életérzés?
Katona Kati: A kávé és a kávézás az életünk része. Egy olyan élvezet, ami beépült az emberek hétköznapjaiba. 500 éve ismert a kávé és a kávézás, napjainkban viszont egyre nagyobb divat és érték. Ha barátainkkal leülünk beszélgetni, akkor is szoktunk mondani, hogy „gyere, igyunk meg egy kávét!” A kávézás összekovácsolja az embereket. A kávé egy rendkívül jó hordozóanyaga is lehet a barátságnak, a boldogságnak és a szeretetnek. Kávéval ébredünk, kávé mellett dolgozunk, gyakorlatilag egy evidencia.
Elischer Balázs: Tényleg ez az, ami nagy értéke a kávénak az értékein kívül, hogy egyfajta hagyományőrző szerepe is van. Rituáléja is elmaradhatatlan és ehhez társul az elegancia. A koncertnek is az egyik lényege az lesz, hogy egy olyan köntösbe tudjuk felöltöztetni, amely mindenki számára maradandó élményt nyújt.
Katona Kati: Még azt kell tudni, hogy a „mi kávénk”, amit kínálunk, nem egy hagyományos kávé. Azon felül, hogy 100%-ban Arabica kávé, tartalmaz egy értéket, a „gyógynövények királyát”. Ez által „kávénk” lúgosító hatást gyakorol. Egy egészséges, wellness kávé, ahol a csészében találkozik az élvezet az egészséggel. Egy olyan rendkívüli, finomra hangolt receptúra alapján készült, ahol az egészségesség nem fogja úgymond az élvezetet befolyásolni negatív előjellel.


Fotó: Csobay Dániel
 
Azontúl, hogy egy világon egyedülálló programként  jelenik meg ez az orgonakoncert, mi a célotok a programmal? Gondoltatok „Az orgona és kávé harmóniája” című programból egy turnéra is?
Elischer Balázs: Úgy gondolom, hogy ez egyikünk részéről sem kérdés. A visszajelzések alapján tudjuk, hogy sikeres lesz majd ez az esemény. Mi mindent megteszünk ennek érdekében. Akik eljönnek a koncertre, olyan „élménykávét” kapnak zenei élmény mellé, ami kuriózum. Célunk, hogy a későbbiekben ebből más városokban is hagyományt teremtsünk.
Katona Kati: Az orgonakoncert sem egy átlagos esemény. Nagyon ritkán találkozunk ilyen ajánlattal. Balázsnak mindenképpen célja, hogy az emberek megszeressék az orgonát, a zenét, nekem pedig egy nagy érték, hogy a kávét összekapcsolhatjuk ilyen fantasztikus zenei élménnyel. Pozitív élményt tudunk kínálni.

Hogy látod, milyen hatással van a mai emberek számára az orgona?
Elischer Balázs: Az orgona nem egy szokványos és nem egy könnyen hordozható hangszer. Körülbelül kétezer éves múltra visszatekintő hangszer. Az elmúlt ötven- hatvan év rendkívül rossz hatást gyakorolt az orgonakultúrára. Nem a szakmában vagyunk elmaradva, sok profin képzett orgonista van jelenleg az országban, csak a hangszerparkunk elavult és elhasználódott legnagyobb százalékában. Valamint inkább úgy fogalmaznék, hogy nem támogatták az orgonistaképzést. Ez fedi teljesen a történelmét.

Hány kilogrammnál kezdődik egy orgona?
Elischer Balázs: Ha összehasonlítjuk az átlagos orgona néhány tonna, a digitális orgona
nagyjából 80 kilogramm. A „digitális spórolás” nagy könnyedségeket is ad ilyen szempontból.

Kiknek ajánljátok ezt a színvonalas estét?
Orgona és Kávé harmóniája című programunkra szeretettel várunk minden testi, lelki és
szellemi töltődésre vágyó vendéget!

Ogona vagy Organo?
Elischer Balázs: Az „orgona” szavunk olaszul, spanyolul és portugálul lefordítva, mindhárom nyelven az „Organo”. Tulajdonképpen, ha jobban megnézzük a hangszer nevét, négy, öt nyelv fordításában biztos találkozunk az „orgona” szavunkkal valamilyen formában. Ebből pattant ki az ötletem. Jó dolognak tartom, hogy egy koncerten az „érzékszerveink is jelen vannak” kicsit interaktív jelleggel. Az ízlelés, látás, hallás és kicsit a tapintás mind szerepeit játszanak a koncerten. A zene és a gasztronómia jól kiegészítik egymást. Aki szereti a zenét, meg fogja ismerni a kávét, aki eddig is szerette a kávét, ő pedig jobban megszereti az orgonát. Kérdésedre igazán válaszolva: mindkettő! 


Az orgonaművész által dedikált belépőjegyeket a Baross úti Látogatóközpontban lehet megvásárolni. 
Az árban benne foglaltatik a háromféle kávé és a forró csokoládé is. „A zenei élmény és értek felbecsülhetetlen!”- mondja Katona Kati. Mindenkit sok szeretettel várnak a szervezők! 

Fotó: Csobay Dániel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése