2015. április 28., kedd

Exkluzív riport a Ne bánts! című produkció dramaturgjával - Csepi AlexandrávalA Győri Balett "Ne bánts!" című produkciója a családon belüli erőszak témáját dolgozza fel. A előadás dramaturgjaként milyen gondolatok, érzések fűznek ehhez a témához?
Nagyon örülök, hogy egy ilyen bátor kezdeményezésben lehettem alkotó. Szerencsére személyes érintettségem nincsen ebben a témában, azonban amikor a próbát nézem, akarva akaratlan azonosulok a főszereplő lánnyal, akkor mélyen érint az a tehetetlenség, az a magárahagyatottság, amit az áldozatok érezhetnek egy ilyen torzult családi közegben.

Mennyi idő alatt épült fel az előadás alaptörténete és az ehhez kapcsolható mozdulatok, a tánc kifejezőerejével?
A cselekményvázlatot - mondhatjuk a librettót - már jóval korábban megírtam szoros együttműködésben a koreográfussal, Velekei Lászlóval. Nagyon sok esettanulmányt, anonim vallomást olvastam el, amelyeket áldozatok írtak. Az ezekben megjelenő személyek pszichés mozgatórugóit megértve próbáltam a cselekményt alakítani. Lacinak határozott elképzelései voltak, hogy mit akar táncban viszont látni, a dolgom az volt, hogy ezeket a képeket és érzelmeket történetté fűzzem. A próbafolyamat pedig már márciusban elkezdődött.

Melyik korosztály a célközönség?
Az előadás korhatáros, 14 év felettieknek ajánljuk. Azonban el kell mondanom, hogy kizárólag a téma miatt. Ugyanis kell egyfajta érettség ahhoz, hogy egy fiatal megértse és feldolgozza a látottakat. A darab képi világában semmilyen brutalitás nincs, bármilyen meglepő, de egy nagyon szép előadás van születőben!

Mi a fő üzenete a produkciónak?
A Ne bánts! egy része szól csak a családon belüli erőszakról. A másik része azt a sokszor tudatosan választott közönyt ábrázolja, amivel a társadalom erre a ”tabu témára” reagál. Meglehet, hogy minden nézőben más üzenet artikulálódik az előadás során.

Köszönöm szépen!


Fotó: Csobay Dániel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése